https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Danes obeležujemo svetovni dan živali

04.10.2017 ob 10:50  

Svetovni dan živali, ki ga vsako leto obeležujemo 4. oktobra, so leta 1931 določili na kongresu ekologov v Italiji. Ta datum so izbrali, ker 4. oktobra goduje sveti Frančišek Asiški, ki je zagovarjal odgovoren in ljubeč odnos človeka do okolja in živali.

Današnji dan želi ljudi opozoriti na zaskrbljujoč položaj ogroženih živalskih vrst. Izpostavlja se zaščita in odgovoren odnos do živali, saj so živali tiste, ki življenje popestrijo in obogatijo ter so naši zvesti spremljevalci.

Foto: thinglink.com

Trenutno na Zemlji živi okoli dva milijona živalskih vrst. V Sloveniji jih živi od 15 tisoč do 20 tisoč in od tega je 850 endemitov, torej živalskih vrst, ki živijo pretežno na ozemlju Slovenije.

Slovenija sodi po pestrosti živega sveta v sam vrh evropskih držav, saj je med prvimi petimi državami v Evropi. Kljub temu pa je v Sloveniji mnogo živalskih vrst ogroženih. Raznovrstnost živega sveta najbolj ogrožajo posegi v naravna območja, opuščanje košnje suhih travišč, opuščanje visokodebelnih sadovnjakov, paše, intenzivna kmetijska dejavnost z gnojenjem in kemičnimi škropivi, vnos tujerodnih vrst in podobno. Na statističnem uradu opozarjajo, da so najbolj ogrožene dvoživke. Ogroženih pa je tudi 35 odstotkov vrst dnevnih metuljev.

Foto: spletarna.si

Človeštvo je od leta 1970 iztrebilo skoraj tri petine vretenčarjev - torej rib, ptic, dvoživk, plazilcev in sesalcev, sta opozorila Svetovni sklad za varstvo narave in dobrodelna ustanova Zoološka družba Londona.

Foto: bodieko.si

Kot kažejo trenutni trendi, bi lahko po svetu do leta 2020 število divjih živali upadlo za dve tretjini.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.10.2017 ob 18:34 Čondraš gost

      Z živalmi bi mogli bolj spoštljivo ravnat, tudi s tistimi ki jih imamo za prehrano.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.