https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Podeželje ima velik potencial

10.10.2017 ob 10:00  

Podeželje v Evropski uniji ima velik potencial, da doseže energetsko avtonomijo. 11 partnerjev (med njimi tudi dva partnerja iz Pomurja) in en pridruženi partner, iz 6 držav osrednje Evrope, si v projektu RURES, do sredine leta 2020, prizadeva povečati izkoriščanje potenciala obnovljivih virov energije in povečati energetsko učinkovitost v podeželskih regijah.

21 udeležencev, predstavnikov regionalnih organizacij in občin, med njimi tudi RA Sinergija, se je udeležilo “Kick-off” konference “RURES”, ki je potekala  25. septembra v Leisnigu v Nemčiji. Konferenco je gostil vodilni partner Aufbauwerk Region Leipzig GmbH in mesto Leisnig. 11 partnerjev in 1 podporni partner iz 6 držav so se pogovarjali o prihodnjih ukrepih za izkoriščanje potenciala obnovljivih virov energije in povečati energetsko učinkovitost v podeželskih regijah.

V projektu RURES se bodo partnerji zavzemali za izkoriščanje potenciala obnovljivih virov energije in povečanje energetske učinkovitosti v podeželskih regijah, saj imajo podeželske regije velik potencial za doseganje energetske avtonomije.

V Evropi in drugod po svetu že lahko občutimo prve posledice spreminjanja podnebja. Predvideva se, da se bodo v prihodnjih desetletjih še okrepile. Temperatura raste, vzorci padavin se spreminjajo, ledeniki se talijo, raven morske gladine se viša in ekstremni vremenski pojavi, ki povzročajo poplave in sušo, so vedno pogostejši. Te spremembe ogrožajo človeška življenja, gospodarski razvoj in naravo, od katere je odvisna naša blaginja. Človek je s svojimi  dejavnostmi (prometni in industrijski izpusti ter drugo) povečal učinek tople grede, saj je v ozračje spustil ogromno toplogrednih plinov, kot so CO2 in drugi, posledično pa se je zvišala temperatura. Človekove dejavnosti, ki povzročajo globalno segrevanje, so se začele z industrializacijo in se kljub večji ozaveščenosti prebivalstva nadaljujejo. Vse to vodi v spremenjene življenjske razmere ter posledično v izumiranje rastlinskih in živalskih vrst, kar se bo prej ali slej odrazilo tudi na spremembah v kmetijstvu. Obnovljivi viri energije in večja energetska učinkovitost so ključni pri prizadevanjih Evrope proti podnebnim spremembam.

Na konferenci je bilo ugotovljeno, da se regije, od koder prihajajo partnerji, soočajo tudi s pomanjkanjem sredstev in zaupanju v nove tehnologije in investicije za energetsko učinkovitost in izkoriščanju obnovljivih virov energije.

V sklopu projekta se bo vzpostavila mreža lokalnih interesnih skupin, ki si bodo prizadevale za energetsko neodvisnost in raziskale inštrumente za financiranje tega cilja. Z izmenjavo primerov dobrih praks in zmogljivosti med projektnimi partnerji, predvsem v manj razvitih regijah, bo prišlo do pozitivnih premikov v izzivih, s katerimi se soočajo podeželske regije.

S sodelovanjem in prenosu idej med lokalnimi podpornimi skupinami v RURES in mednarodnim sodelovanjem, se bo zmanjšala vrzel med manj razvitimi in razvitimi regijami v Evropski uniji. Narejene bodo trajnostne strategije in politike na področju nizkoogljičnega energetskega načrtovanja, ki bodo vodile k učinkoviti rabi energije v regijah v Evropi in bodo element za dosego Strategije Evropske unije 2020. Analizirale se bodo možnosti za rabo alternativnih virov financiranja za investicije v obnovljive vire energije in energijsko učinkovitost. S pomočjo analize se bo pripravil model za crowdfunding ukrepov obnovljivih virov in učinkovite rabe energija. Tekom projekta bo vsaka destinacija spodbujala rabo obnovljivih virov energije in učinkovito rabo energije na podeželju. V ta namen se bo pripravil tudi elektronski kalkulator za energetsko učinkovitost. Za učinkovito rabo kalkulatorja, katerega bo pripravila Univerza v Ostravi, se bodo tudi pripravile tudi delavnice, v katerih se bo usposobilo predstavnike lokalnih podpornih skupin za rokovanje s kalkulatorjem za učinkovito rabo obnovljivih virov energije in energetske učinkovitosti.

Zaupanje v rabo novih tehnologij se bo izboljšalo s prikazom najboljših praks in preizkusom novih tehnologij v okviru pilotnih ukrepov. V Pomurju bo v ta namen in na vidnem ter gosto pretočnem mestu narejeno E-drevo.

Vrednost projekta je 2.16 milijonov €, od katerih je s strani programa Interreg Central Europe sofinancirano 1.82 milijonov €. Projekt bo trajal do junija 2020. Države vključene v projekt: Nemčija, Poljska, Češka, Hrvaška, Madžarska  in Slovenija.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.