https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

V oktobru nas čaka babje poletje

10.10.2017 ob 12:45  

Po svežem in mokrem septembru nas v oktobru čaka daljše obdobje suhega, toplega in sončnega vremena, ki mu pravimo tudi "babje poletje", je za STA pojasnil dežurni meteorolog Brane Gregorčič. Obdobje stabilnega vremena bo izrazitejše po četrtku. Dnevne temperature bodo ob koncu tedna in v začetku prihodnjega tedna presegale 20 stopinj Celzija.

"Babje poletje" rečemo obdobju stabilnega in toplega vremena v bolj pozni jeseni, pravi Gregorčič. Letos se nam tako sredi oktobra obetajo topli in sončni dnevi, vendar ne brez jutranje megle in nizke oblačnosti.

Za topla obdobja v oktobru so značilna izrazita dnevna nihanja temperature. Razlog za velike razlike je temperaturna inverzija. Zjutraj je tako po nižinah megla, temperatura je lahko le okrog 5 stopinj Celzija. Čez dan pa je sonce še vedno dovolj močno, da razkroji meglo, hkrati pa se zrak pri tleh premeša z zrakom iz višjih plasti. V takšnih dneh smo lahko deležni zelo hitrih sprememb, temperatura se lahko dvigne tudi za 20 stopinj Celzija. Popoldnevi so poletno topli in lahko presežejo 25 stopinj Celzija.

Foto: tranquilitycremation.com

Po besedah Gregorčiča je bilo najbolj vroče 5. oktobra 2011, ko se je v Slapu pri Vipavi ogrelo celo do 30 stopinj. V zadnjih dveh oktobrih sicer nismo bili deležni babjega poletja. Temperatura se je le nekajkrat povzpela nad 20 stopinj.

Zelo toplo obdobje smo nazadnje imeli v letu 2014, ko se je v Murski Soboti temperatura šestkrat povzpela nad 25 stopinj, kar je največkrat v zadnjih 50 letih. V arhivu pa najdemo podatke o posameznih zelo toplih dnevih. Leta 1971 se je 23. oktobra temperatura v Črnomlju povzpela kar do 29,8 stopinje Celzija.

Na vprašanje, kako toplo bo v oktobru, še ni mogoče odgovoriti. Najverjetneje bo najvišja temperatura od 20 do 25 stopinj Celzija. Razlike v temperaturi so lahko med posameznimi kraji zaradi vpliva reliefa in lokalnih vetrov lahko zelo velike.

Vir: STA

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.