https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Zaključna prireditev domoznanske bralne značke v murskosoboški knjižnici

Murska Sobota, 19.10.2017 ob 13:00  

Novi projekt pomurskih splošnih knjižnic je uspel in v ta namen v okviru domoznanskega večera je Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota pripravila v torek, 17. oktobra 2017, zaključno prireditev poletne domoznanske bralne značke - Zakladnice.


Domoznanska bralna značka je letos potekala prvič in je projekt vseh knjižnic na pomurskem območju. V ta namen so se povezali, oblikovali seznam literature, zgibanko in na prvi poletni dan z bralno značko tudi pričeli. Zanjo so se odločili, ker knjižnice kot kulturni hrami, hranijo neprecenljivo bogastvo lokalne kulturne dediščine. In da ti zakladi ne bi ostajali le znotraj knjižnic na policah, so želeli te vsebine približati čim širšemu krogu bralcev, uporabnikov knjižnic. Na bralni seznam je bila uvrščena strokovna, leposlovna literatura, poezija in tudi besedila v narečnem tisku.

Kot je povedala dr. Klaudija Sedar iz Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, so pri izboru gradiva upoštevali dva kriterija in sicer, da avtor prihaja iz pomurskega območja, tudi Porabja ter da se vse vsebine nanašajo na to območje. Seznam je obsegal 50 del, prebrati pa jih je bilo potrebno štiri.

Priznanje za sodelovanje pri domoznanski bralni znački "Zakladnice" je prejelo 12 bralk in 2 bralca, skupaj torej 14 domoznanskih bralnih značkarjev. Dr. Sedarjeva je ob tem povedala, da je bil odziv, v času trajanja domoznanske bralne značke, v knjižnicah zelo velik.

Za knjižno nagrado so izbrali pesniško zbirko slovenskega/prekmurskega pisatelja, esejista, slovenista, urednika, predvsem pa pesnika, ki je leta 2005 za zbirko Lakmus prejel tudi nagrado Prešernovega sklada. Izbrali so Kalende, Milana Vincetiča, od katerega smo se poslovili pred dobrim tednom dni. S to potezo so se želeli pokloniti njegovemu bogatemu ustvarjalnemu opusu in seveda spominu.

Priznanja in knjižne nagrade sta nagrajencem podelili direktorica Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota Jasna Horvat in dr. Klaudija Sedar.

Več fotografij v spodnji galeriji …

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.