https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Megla in umazane ceste predstavljajo veliko nevarnost za voznike

20.10.2017 ob 9:40  

Pri obdelavi kmetijskih zemljišč in spravilu pridelkov, praktično ni primera, da ne bi s traktorjem, kombajni, traktorskimi prikolicami ali drugimi stroji na cesto nanesli vsaj nekaj blata. Blato na cesti in megla predstavljata za voznike veliko nevarnost.

Pa ne samo takrat, ko so vsa zemljišča po deževju razmočena ali vsaj blatna, tudi v »suhih dneh« se zemlja oprime pnevmatik in z njih odpade šele po nekaj sto metrski vožnji po cesti. V času spravila pridelkov pa se poleg zemlje na cestišče nanašajo tudi pridelki (koruza). Tako onesnažena cesta pa predstavlja nevarnost za druge udeležence v prometu, posebej, če je nanošena zemlja mokra, blatna, če  pade dež oz. rosa. Večinoma udeleženci tudi ne pričakujejo, da se bodo nenadoma znašli na blatni cesti in da se tam lahko vozne razmere v hipu spremenijo.

Foto: fwi.co.uk

Policisti opozarjajo, da je potrebno onesnaženo cesto nemudoma očistiti. To pa je lažje reči kot pa storiti. Nesprejemljivo je, da je zjutraj cesta še vedno polna zemlje ali blata, nanošenega nanjo prejšnji dan. V teh primerih je nevarnost za nesrečo največja, kajti tudi če ne pade dež, bo cesta mokra od rose in hitro lahko nastane drsalnica.

Zakon o cestah v 5. členu določa, da je prepovedano ogrožanja varne uporabe javne ceste. Javna cesta je cesta, ki jo država ali občina, v skladu z merili za kategorizacijo javnih cest, razglasi za javno cesto določene kategorije in jo lahko vsak prosto uporablja na način in pod pogoji, določenimi z zakonom in drugimi predpisi.

Zakon med drugim prepoveduje
- orati na razdalji manj kot 4 metre od roba cestnega sveta v pravokotni smeri na cesto ali na razdalji manj kot 1 meter od roba   cestnega sveta vzporedno s cesto;
- na cestišču javne ceste:
 o   razsipati sipek material, razen posipnih materialov v času izvajanja zimske službe, nanašati blato ali ga kako drugače onesnaževati;
 o   puščati sneg ali led, ki pade ali zdrsne nanj;
 o   onesnažiti cestišče z olji in mazili ali drugimi snovmi;
 o   vlačiti hlode, veje, skale in podobne predmete kot tudi pluge, brane in drugo kmetijsko orodje ter druge dele tovora.

Foto: fwi.co.uk

Preden se vključi v promet na javni cesti s kolovozne poti, nekategorizirane ceste, individualnega priključka, območja izvajanja del ali druge zemljiške površine, mora voznik odstraniti z vozila zemljo ali blato, ki bi lahko onesnažilo vozišče.

Globo od 1.000 evrov (za voznika) in do 4.000 evrov (za pravno osebo ali samostojnega podjetnika).
V primeru ugotovljenih kršitev policisti dosledno ukrepajo v skladu z veljavno zakonodajo. Zemlja, blato, zrnje… na cesti so zelo nevarni za udeležence v cestnem prometu. Potrebno pa se je zavedati, da je za nastanek prometne nesreče v prvi vrsti prisoten človek, kot najpomembnejši dejavnik za nastanek prometnih nesreč. Zakon o pravilih cestnega prometa v 45. členu določa, da mora voznik hitrost in način vožnje prilagoditi poteku, tehničnim in drugim lastnostim  ceste, stanju vozišča, preglednosti, vidljivosti, prometnim in vremenskim razmeram, stanju vozila in tovora ter svojim  vozniškim sposobnostim in to tako, da ves čas vožnje obvladuje vozilo oziroma, da ga lahko ustavi pred oviro, ki jo, glede na okoliščine, lahko pričakuje.

Cesto je potrebno očistiti

Policisti želijo tudi opozoriti, da če delo poteka cel dan, je potrebno cesto očistiti tudi večkrat. Seveda večina kmetov nimam priključka – krožne metle za čiščenje cest, zato si lahko pomagajo s planirnimi deskami na traktorju, z ročnim čiščenjem ceste… Vsekakor bo ta napor cenejši, kot pa, če bo cesto na poziv policije ali prometnega inšpektorja očistil vzdrževalec ceste, račun pa izstavil povzročitelju onesnaženja.

Foto: dailyherald.com

Megla predstavlja še dodatno nevarnost

V jesenskih mesecih je to še bolj nevarno zaradi spremenljivih vremenskih razmer. Dodatno težavo predstavlja megla. Policisti v zadnjih dnevih obravnavajo več nesreč zaradi naleta, saj megla zmanjšuje vidljivost udeležencev v prometu. Velika večina voznikov ne upošteva zadostne varnostne razdalje. Osnovni napotek za varno vožnjo v teh spremenljivih razmerah je, da vozniki zmanjšajo hitrost, prižgejo meglenke in povečajo varnostno razdaljo.

Kako pravilno voziti v megli?

Vozniki:
 · zmanjšajte hitrost in jo prilagodite razmeram na cesti. Pri vidljivosti do 50 metrov vozite največ 50 km/h;
 · ohranjajte zadostno varnostno razdaljo;
 · ne uporabljajte dolgih luči. Premočna luč se v megli namreč odbija in lahko povzroči samozaslepitev;
 · prižgite zadnje meglenke. V gosti megli je pomembno, da vidite in ste vidni. Zadnje meglenke služijo za boljšo orientacijo voznikov za vami. Če se vidljivost izboljša, ugasnite zadnje meglenke, da ne bi slepili vozil za vami. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo (npr. v koloni vozil);
 · v poslabšanih vremenskih razmerah (dež, megla) se zmanjša tudi vaša vidnost. Posebej bodite previdni, če ima vaš avto tako imenovane dnevne luči, ki svetijo samo spredaj. Ob slabši vidljivosti prižgite luči sami;
 · bodite še bolj previdni na območjih vzdrževalnih del. Zaradi megle so oznake in naprave za usmerjanje prometa pogosto težje razpoznavne.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.10.2017 ob 20:40 gost

      Kaj pa kolesarske steze? Poglejte samo odsek Turnišče -Gomilica. Nihče še nič ni plačal, bil opozorjen, pa se točno ve, čigave so parcele. Potem pa res velja: kmet je kmet in bo ostal kmet. Občino in inšpekcijo, ki se vozi mimo pa to itak ne zanima.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.10.2017 ob 18:44 Gosak gost

      Strinjam se z gornjim komentarjem. In veliko je še podobnih primerov umazanih pa neočiščenih cestišč po oranju, sejanju, frezanju, žetvi ali drugih kmečkih opravilih.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.10.2017 ob 20:28 yachter gost

      Lepo povedano kaj pa če bi pogledali pri sosedih kako je to urejeno

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.10.2017 ob 9:08 gost

      Neznanec, ki si mi namenil negativni všeček, si gotovo med tistimi, ki onesnažujejo cestišča in pločnike z zemljo in drugimi ostanki z njiv. Če se motim, pa mi odgovori, zakaj si mi dal negativno oceno!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.