https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Martinovo in dobrote praznika

10.11.2017 ob 10:30  

God svetega Martina v katoliški cerkvi praznujemo 11. novembra. Sveti Martin je ponekod povezan z ljudskim praznikom, ki ga imenujemo praznik svetega Martina ali Martinovo. Ima dva pomena – zaznamuje konec dela na polju in vinogradih ter v naravi začetek zimskega časa. Je obdobje, ko se mošt spremeni v vino.


Martinova pojedina 

Vsak praznik za seboj potegne še značilno jed, katera nas povezuje z določenim dogodkom. Le te jedi uživamo in uživamo v njihovih različnih okusih. Živila, ki se jih poslužujemo na Martinovo pa so bila »izbrana« z določenim pomenom. Pojedina vsebuje:

  • Pečeno gos z različnimi nadevi
  • Mlince
  • Rdeče zelje
  • Vino
  • Jedi s kostanji in jabolki

Tradicija pravi, da naj bi bila Martinova pojedina obilna, ampak to nikakor ni vzrok, da le ta, ne bi morala biti zdrava.

Kako pripraviti pojedino bolj zdravo?

Gos spada med mastne perutnine, zato je primerno, da v nadev dodamo suhe slive in jabolka, ki vsebujejo vitamin B3, kar je v veliko pomoč pri presnovi maščob in zniževanju holesterola. Jabolka so krepilo za srce in ožilje ter pospešujejo presnovo in odvajajo odvečno vodo iz telesa. Mesu dajo sočnost, suhe slive pa mu odvzamejo odvečno maščobo. Optimalna rešitev, da se znebimo maščobe je, da iz gosi odstranimo kožo, ki vsebuje največ maščob.

FOTO: pixabay.com

Martinove pojedine ni brez mlincev, zato je za polno mero zdravja najbolj optimalna rešitev kar njihova priprava doma, saj so tako tudi boljšega okusa in lepše dišijo.

V Martinovo pojedino spada tudi pravo domače dušeno rdeče zelje, ki je bogato s selenom. Znižuje krvni tlak in uravnava delovanje ščitnice. Od nekdaj pa slovi že po tem, da je ključen pri razstrupljanju telesa. Da pa je le to, še toliko bolj zdravo, pa ga lahko pripravimo z jabolki, ki kot je omenjeno že prej, mnogo prispevajo k človeškemu organizmu. Za boljši okus in merico zdravja, pa dodamo še kumino, sok limone, malo oljčnega olja in kanček rdečega vina. V kolikor jedem dodamo še začimbe kot so česen, čebula in poper ter zelišča kot sta timijan in rožmarin, naredimo jed okusnejšo in mnogo bolj zdravo.

Nikakor pa ne gre zanemariti še osnovne pijače, ki se prijetno prilega pojedini. To je rdeče vino, ki je zdravo za srce, ožilje, kri in je dober antioksidant. Vendar pozor! V kolikor je popita količina vina prevelika, nastane nasproten učinek. Kozarček ali morebiti dva za zdravje in previdno za volanom.

»In vino veritas – v vinu je resnica« - latinski pregovor

Dober tek in prijetno Martinovanje!

 

Mojca Peček Graj

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.11.2017 ob 12:43 gost

      Upam, da bodo danes taksisti imeli najvec dela, policisti pa naj manj!!! Alkohol ne sodi za volan.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.