https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Od jutri obvezna zimska oprema

14.11.2017 ob 8:45  

15. november je pred vrati, zato policija voznikom svetuje naj pravočasno poskrbijo za zimsko opremo svojih vozil. Ponekod po Sloveniji je že zapadel sneg, sicer pa je za vožnjo nevarna že obstoječa kombinacija megle, dežja in nizkih temperatur, zaradi katere lahko površina cestišča hitro zaledeni.

Zakon o pravilih cestnega prometa v 29. členu določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta in v zimskih razmerah, opremljena s predpisano zimsko opremo.

Osnovna oprema so zimske pnevmatike, ki stalno zagotavljajo ustrezen oprijem vozila s cesto. Zimske pnevmatike so tiste, ki imajo na boku proizvajalčevo oznako "M+S" ali M.S ali M&S. Kanali dezena pnevmatik morajo biti globoki najmanj 3 mm, zaradi optimalnega oprijema in stika s podlago pa je priporočljiva še večja globina. Vse štiri pnevmatike morajo biti tudi enake velikosti, vrste in zgradbe, na posameznih oseh pa tudi enakih profilov. Priporočljivo je, da zimske pnevmatike niso starejše od štirih let.

Foto: dnevnik.ba

Pred zimo preverite ali je vaše vozilo tehnično brezhibno. Predvsem preverite delovanje zavor, krmilnega mehanizma, stanje akumulatorja, hladilnega sistema in sistema za dovod zraka v vozilo, dolijte pa še tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla in ostale tekočine za optimalno delovanje avtomobila. V avtomobil, pripravljen na zimsko vožnjo, spadata tudi metlica in strgalo za čiščenje stekel ter dobri brisalci. Ker pa sneg lahko tudi preseneti in povzroči hujše ovire v prometu, niso odveč niti topla oblačila, odeja, svetilka in lopata.

Voznikom priporočajo naj:

- prilagodijo hitrost vožnje razmeram na cesti,
- postopno in bolj narahlo zavirajo,
- povečajo varnostno razdaljo,
- vozijo čim bolj enakomerno in
- pri vožnji naj bodo previdni in zbrani.

Od 15. novembra 2017, ko morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu zimsko opremo, bodo policisti ob svojem rednem delu pri nadzoru cestnega prometa preverjali tudi opremljenost vozil s predpisano zimsko opremo. Z globo 40 evrov se kaznuje za prekršek voznik, čigar motorno ali priklopno vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme ali, ki ravna v nasprotju s pomenom prometnega znaka za obvezno uporabo snežnih verig.

Več o obvezni zimski opremi, globah za kršitve in drugih ukrepih policije najdete TUKAJ.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.