https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Prlekiji za devet projektov pridobili 286 tisoč evrov evropskih sredstev

Ljutomer, 24.11.2017 ob 7:05  

Lokalna akcijska skupina Prlekija (LAS Prlekija) je konec oktobra prejela obvestilo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) o potrditvi vseh devet operacij, ki jih je konec aprila predložila na MGRT. Skupna višina odobrenih sredstev znaša 285.772,32 EUR.

Največ operacij, ki bodo sofinancirane iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR), bo namenjenih bogatitvi lokalne turistične ponudbe ter vzpostavljanju novih blagovnih znamk na območju osmih občin LAS Prlekija. Gre za drugi sveženj evropskih sredstev, ki jih bo v tem programskem obdobju prejela LAS Prlekija, saj je v septembru že prejela odločbe za potrditev deset operacij, ki bodo sofinancirane iz sklada EKSRP, v skupni višini 376 tisoč EUR. LAS Prlekija je tako med prvimi LAS, ki je prejela pozitivne odločbe z obeh ministrstev, s čimer zasleduje svoje cilje biti med vodilnimi LAS v Sloveniji.

V skladu s Strategijo LAS Prlekija 2014-2020 je LAS Prlekija, ki deluje na območju osmih občin v Prlekiji, 12. decembra 2016 objavila 2. javni razpis LAS Prlekija, v katerem je bilo razpisanih 294.000,00 EUR sredstev za sofinanciranje iz sklada ESRR. Delež sofinanciranja upravičenih stroškov za operacije, sofinanciranih iz EKSRP znaša do 80 %. Na javni poziv je LAS Prlekija prejela 16 vlog, največ za ukrepa »Bogatitev lokalne turistične ponudbe« in »Vzpostavljanje novih blagovnih znamk« ter »Vključevanje ranljivih skupin v družbeno življenje in socialne storitve«. Na predlog ocenjevalne komisije LAS Prlekija je Upravni odbor LAS Prlekija marca 2017 potrdil deset operacij, eno izmed njih delno, od katere je kasneje vlagatelj odstopil. Prleška razvojna agencija, vodilni partner LAS Prlekija, je nato devet vlog tehnično pripravila in jih v aprilu 2017 posredovala na MGRT.

Stanko Ivanušič, predsednik LAS Prlekija, je ob tem povedal: »Kljub temu, da gre za relativno majhne projekte in veliko število nosilcev teh projektov, bi brez tovrstnega financiranja le težko našli priložnost za njihovo sofinanciranje in uresničitev. Izpostaviti moram dobro sodelovanje z vodilnim partnerjem in celotne organizacijske strukture, ki sestavlja LAS Prlekija. Delo naše LAS je dobro, zaradi tega smo nekajkrat prejeli še dodatna sredstva. Smo zanimivi tudi za LAS drugih dežel, naše izkušnje prenašamo tudi drugim, prav tako prevzemamo dobre prakse iz drugih evropskih držav. S temi manjšimi projekti gradimo prepoznavnost tega območja, zlasti Prlekije.«

Goran Šoster, direktor Prleške razvojne agencije giz, vodilni partner LAS Prlekija, je ob tem izpostavil: »Po odobritvi desetih projektov LAS Prlekija v okviru Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v septembru, smo naposled dobili potrditev 9 projektov tudi iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Podobno kot po prvem javnem pozivu LAS Prlekija, ostaja zadovoljstvo tudi po drugem javnem pozivu, saj smo pričeli v Prlekiji izvajati obetajoče projekte, ki bodo obogatili lokalno turistično ponudbo, in prispevali k višji kvaliteti življenja z aktivnostmi na področju gospodarstva, sociale in okolja. Čestitamo vsem nosilcem in partnerjem projektov in obilo uspeha pri izvajanju!«

Projekti, ki bodo sofinancirani z evropskim denarjem, so:

- Vzpostavitev družinskega turističnega festivala »Mačje mesto« v Radencih (nosilec operacije Občina Radenci)

- Plavčkova dežela (nosilec operacije Zavod Marianum Veržej – Center DUO)

- Bogatitev lokalne turistične ponudbe mesta Ljutomer (nosilec operacije Občina Ljutomer)

- Ljutomerski kasač (nosilec operacije Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer)

- Vzpostavitev nove blagovne znamke »Panonsko sadje« (nosilec operacije Malus d.o.o.)

- Doma pridelano sadje za lokalno prebivalstvo (nosilec operacije Biodan d.o.o.)

- Promocija investicij v obnovljive vire energije na območju LAS Prlekija (nosilec operacije Skupina fabrika, raziskave in razvoj d.o.o.)

- Celovita obnova lesenega mostu čez reko Ščavnico in njegove širše okolice v naselju Šafarsko (nosilec operacije Občina Razkrižje)

- Zaposlitveni center Ljutomer (nosilec operacije Društvo varnega zavetja Pomurja)


Podrobneje o projektu si lahko preberete v spodnji priponki:

Fotogalerija

Komentarji

  1. gost
    24.11.2017 ob 18:20 domoljub gost

    Lepo da se pridobi evropski denar in upam da se bo tudi oplemenitil dolgoročno. Če gledam projekte so razen nekaterih samo mrtva črka na papirju rezultat pa bo vprašliv.

    0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
    30.11.2017 ob 11:51 Štefan gost

    Kontrec je opet polek? tu bi se tudi spločalo malo raziskati na Razkrižju in njihovih projektih: malo meni malo tebi :)

    0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.