https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V MIKK-ovi galeriji razstavlja Luca Paramidani

Murska Sobota, 25.11.2017 ob 8:00  

V Mikkovi galeriji Odprto Obrobje so v petek, 24. novembra, odprli fotografsko razstavo Luce Paramidanija, ki razstavlja 15 fotografij. Razstava bo na ogled do 7. decembra 2017. 

Luca Paramidani je poklicni fotograf, ki prihaja iz Italije, vendar sedaj živi in ustvarja v Mariboru. 

"Krajinske "risbe s svetlobo", ki jih skozi digitalno prizmo ustvarja poklicni fotograf Luca Paramidani, posredujejo vtis zunajzemeljskosti, kot bi opazovali posnetke iz drugih planetov ali morda paralelnega vesolja, ponekod celo v smislu duhovno transcendentnih dimenzij nematerialnega onostranstva. Njegov "slog" bi lahko označili kot baročno slikovitost, kjer se preigravajo najrazličnejše sfumature v dobesednem pomenu (fumo - dim ali tukaj para), in chiaro-scuro kontrastiranje z učinkom svetlobne perspektive, ob dokaj omejenem kadriranju, kot bi šlo za hermetizem alkimistične retorte, kjer se skozi masso confuso iz materije prime šele ustvarjajo štirje filozofski praelementi. V tem smislu se največkrat pojavljata le dva, to sta voda, kot ženski princip, v vseh agregatnih stanjih, in zemlja, tokrat kot moški princip, v obliki skalovja in kamnov, redkeje peska, ki pa se neprestano kontrastno dopolnjujeta, ne da bi pri tem prehajala eden v drugega. Voda v vseh pojavnih oblikah kontrastira tudi sama sebi, saj pogosto nastopa hkrati kot para, tekočina ali led v neprestanem ustvarjalnem kroženju (circumambulantio) in spreminjanju (panta rhei, vse teče, vse se spreminja), na poti čez brzice in slapove, skozi potoke, tolmune in reke, vse do oceanov ter naprej v oblake. Nenavadna je odsotnost življenja, torej organskih oblik, morda le tu in tam kakšno odmrlo listje ali veja ali izjemoma osamljena človeška figura, skratka motivika s prevladujočo simboliko vanitas ali memento mori, čeravno slutimo, da je tik pred zdajci stvarjenje živih bitij, natura naturans, brez Demiurga, ali pač?", je zapisal Mario Berdič.

 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.