https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na odru uprizorili »Biserjanski štrjak«

Sveti Jurij ob Ščavnici, 29.11.2017 ob 7:05  

V soboto, 25. novembra, se je na Kocbekovem odru kulturno-upravnega središča v Svetem Juriju ob Ščavnici s koreografijo "Biserjanski štrjok" predstavila Folklorna skupina Sveti Jurij ob Ščavnici.

S spletom »Biserjanski štrjok«, katere avtor je Sašo Ropoša, so uprizorili običaj, ki je značilen za občino Sveti Jurij ob Ščavnici in ga drugače imenujejo tudi "vedra", odvija pa se v pustnem času.

"Biserjanski štrjok"

V prleški vasi Biserjane vsako leto, že od leta 1870, pripravljajo "štrjak" ali po domače v narečju "štrjok". Nekoč je paznovanje potekalo po domovih, sedaj pa se vaščani in njihovi povabljenci družijo v gasilkem domu. Po ustnem izročilu je običaj pričel mlinar Janez Žagar, z darovanjem prvega štrjoka (hrastov sod napolnjen z vinom).

Obvezno oblačilo za moške je moder predpasnik - šūrc ali fūrtošjača, za ženske pa ženski predpasnik. Tisti, ki predpasnikov nimajo, pa morajo biti našemljeni. Običaj je obogaten s številnimi šegavimi igrami, ki popestrijo večer. Fantje na nosilih, po prleško tragah, prinesejo predsednika štrjoka, ki je šaljivo oblečen. Novinec sede na trage, nato pa ga štirje fantje nekajkrat vzdignejo v zrak in pošteno pretresejo. Nato krščenec spije še kozarec vina in s tem je sprejet.  

 

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.