https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Ljutomerski gimnazijci so se poklonili jezikoslovcu Miklošiču

Ljutomer, 30.11.2017 ob 8:10  

Na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer se vsako leto poklonijo spominu na enega največjih slovenskih in slovanskih jezikoslovcev – dr. Francu Miklošiču. S svojim znanstvenim delom in vplivom ter kot osebnost je zaznamoval 19. stoletje. V duhu njegove širine nadaljujejo tudi na gimnaziji z nizom predavanj, okroglih miz, projektnih dni in ekskurzij, skratka bogat interdisciplinarni program, katerega krovna tema je bila Večkulturno medkulturno.


Prvi letniki gimnazije in umetniške gimnazije so raziskovali Ljubljano »po poteh Trubarja, Plečnika, slovenskih impresionistov, gledališča,« sestavili so mozaik glavnega mesta. V sklopu projekta Jeziki štejejo so se medkulturno izpostavili dijaki na okrogli mizi Jezik v stiku, bogat kulturni program je zaznamoval prireditev Beseda prostora.

Gimnazija se imenuje po vitezu besede Miklošiču, ki je s svojo genialnostjo obogatil tudi Dunaj, drugi letniki gimnazije so se med drugim poklonili njegovemu spominu na strokovni ekskurziji Slovenci na Dunaju. Raznolikost Miklošičevih dni sta dopolnila Jordi Brito Corominas z medkulturno predstavitvijo Katalonija v svetu in raziskovalka Sara Drvarič Talian z aktualnim predavanjem Moderni baterijski sistemi.

Jezikoslovec Franc Miklošič se je rodil 20. novembra, na njegov rojstni dan dijaki prvih letnikov ljutomerske šole in profesorji obiščejo Miklošičevo domačijo v Radomerščaku, letos so dijaki lahko uživali, tekmovali v poznavanju jezika, zgodovine Ljutomera in GFML; dijaki so pokazali tudi izredno zanimanje in poznavanje domačega narečja. Tematsko tekmovanje Včeraj, danes, jutri je dokaz, da slovenščina živi z ljutomerskimi dijaki.

Radomerščak je tudi postaja slovenske pisateljske poti, ki jo je dijakom predstavil in aktualiziral literarni zgodovinar Franci Just, nedaleč vstran je Cerovec Stanka Vraza, ki je tudi lahko postaja slovenske pisateljske poti. In kaj sploh je slovenska pisateljska pot? To je projekt Društva slovenskih pisateljev, namenjen je doživljanju raznovrstnosti slovenskih pokrajin kot literarnih pokrajin. Profesor Franci Just je prikazal možnosti kulturnega turizma v naši pokrajini, potujmo, razmišljajmo, spoznavamo bogastvo Prekmurja, Prlekije, Porabja (Kocbek, Kreft, Godina, Kranjec, Pavel ...). Slovenska pisateljska pot vabi k sodelovanju in popotovanju po njej.

Večkulturno medkulturno, letos je petstoletnica reformacije, pomen Primoža Trubarja in reformacije je izpostavil dr. Aleksander Erniša, evangeličanski duhovnik in vojaški vikar, ki je izpostavil vprašanje svobode, drugačnosti, pomen nacionalnih jezikov, vrednote slovenskega protestantizma - Katekizem in Abecednik sta prvi slovenski tiskani knjigi. Primož Trubar, »lubi Slovenci,« bil je pogumen, duhovit, izredno vitalen, njegova globoka ljubezen do Slovencev je hotela narodu dati nekaj več.

»Večkulturno medkulturno, sprejeti sebe in drugega, naj bodo Miklošičevi dnevi dodana vrednost GFML,« na koncu dodaja koordinatorica projekta in profesorica Irena Štuhec.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.