https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Gasilci napovedali opozorilno stavko

11.12.2017 ob 13:00  

V Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije so za januar napovedali opozorilno stavko, začela se bo 10. januarja ob 6. uri in končala 12. januarja ob 7. uri. Po njihovih ocenah namreč vlada nima resnega namena, da se odpravijo plačne anomalije v njihovi dejavnosti. Gasilci morajo sicer tudi v času stavke reševati življenja in premoženje.

Gasilci so po nedavnem podpisu aneksa h kolektivni pogodbi v javnem sektorju, ki za en plačni razred zvišuje eno od orientacijskih delovnih mest, pričakovali, da se bodo nadaljevala resorna pogajanja za spremembo kolektivne pogodbe v njihovi dejavnosti, saj želijo še dvig uvrstitve za 16 drugih delovnih mest. Zaradi tega so bili prejšnji teden na srečanju z obrambno ministrico Andrejo Katič presenečeni, ko jim je ta povedala, da nima nikakršnega mandata za pogajanja, je danes ponovil sekretar sindikata David Švarc.

"To nas je močno negativno presenetilo in te vladne poteze si enostavno ne moremo razlagati drugače kot popolno ignoranco in izigravanje poklicnih gasilcev," je pojasnil. Ker po njihovih ocenah vlada nima nekega resnega namena odpraviti anomalij v dejavnosti poklicnega gasilstva, so se na današnji seji stavkovnega odbora odločili za stavko, po Švarčevih besedah pa ji bodo sledili tudi protesti.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Gre za prvo samostojno stavko gasilcev v samostojni Sloveniji, sicer pa so sodelovali v treh skupnih stavkah, in sicer v letih 2010, 2012 in 2013, je še pojasnil Švarc.

Ob tem v sindikatu po njegovih besedah še vedno upajo, da se bodo z vlado uspeli dogovoriti še ta mesec, da do stavke ne bi prišlo.

 

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.12.2017 ob 16:15 VATROGASAC gost

      VAŽNO ! Ali do nadaljnjega odpadejo vse gasilske veselice ??

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.12.2017 ob 21:38 vatrogasac Mirko gost

      Dečki štrajkamo do amena, nega nas, sami se znajdite pa si gasijte gute. Gasilske veselice pa ostanejo, brez toga nejde pa amen!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.12.2017 ob 6:59 gost

      Te pa si vuva čedniva gasita kučo do amena!!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.