https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Priporočamo v branje: od mandal na kamnih do mareličnih poljubov

29.09.2017 ob 14:50  

V sodelovanju s slovenskimi knjižnicami vam mesečno v branje priporočamo nekaj knjig. Preverite, kaj priporočajo septembra.


ALEXANDER, NATASHA

Mandale na kamnih

Ali obstaja simbol, ki označuje vse v tem vesolju? Simbol, ki lahko predstavlja vsako religijo, vsako osebo, vsako bitje? Obstaja, in njegovo ime je mandala. Razkošen prikaz kroga, ki se razprostira okoli središča, je le površen opis, ki se skriva za besedo mandala. Mandale imajo velik duhovni pomen v indijskih religijah.

Avtorica navdihujočih vzorcev za poslikave, Natasha Alexander, se je z risanjem mandal srečala med zdravljenjem raka. Med ustvarjanjem mandal preide v stanje globoke in pomirjujoče meditacije, ki človeka povsem prevzame, nekaj kar se nas dotakne globoko v našem jazu.

»Mandale lahko vidimo vsepovsod: v oblikah galaksij, školjkah, rožah, pajčevini, človeški arhitekturi, itd. Kadar ustvarjamo mandale, navadno začnemo v sredini in se, v nizu zapletenih in pogosto geometrijskih vzorcev, postopoma pomikamo navzven« nam pojasni avtorica.

V nadaljevanju nam predstavi osnovne skice, ki prikazujejo osnovne vzorce v knjigi. Seznani nas z izbiro kamnov (na katere sama riše), s potrebnim orodjem in potrebščinami ter nam prikaže proces izdelave slikanja mandal na kamne.

Barve igrajo pomembno vlogo v našem življenju. Če poznamo njihove osnove in pomene, lahko z njimi dosežemo določene učinke ali pa izzovemo določene odzive.

 

OMAR, QAIS AKBAR

Utrdba z devetimi stolpi

 

Ta knjiga je posvečena Afganistancem in Afganistanu, avtorjevemu dedu, bratrancu Vakilu, staršem, bratu, sestram…

Qais Akbar je že četrta generacija družine, ki se v Kabulu ukvarja s prodajo preprog.

To je pretresljiva življenjska zgodba dečka iz Afganistana. Avtor napiše spomine, ko se je kot fantič brezskrbno igral v čudovitih vrtovih dokler ni državo zajela državljanska vojna. Omarjeva družina zapusti hišo in vse, kar so imeli, da bi si rešili gola življenja. V tej vojni vihri se njihov oče odloči, da mora otroke odpeljati iz države, kar pa je težavnejše, kot so pričakovali.

Omar je vesel, da je prišel Stephen Landrigan v Afganistan in da sta se spoznala. Brez njega ne bi bilo knjige, spomini bi bili pozabljeni. Tako pa imamo pred seboj resnično zgodbo, kjer se resničnost prepleta z ljudskimi pripovedkami in poezijo, bralcu pa bo ostala še dolgo v spominu.

 

CARR, ROBYN

Nova priložnost

Robyn Carr je večkrat nagrajena pisateljica številnih ljubezenskih romanov. Združenje piscev ljubezenskih romanov ji je leta 2016 podelilo nagrado Nore Roberts za življenjske dosežke. V slovenščino so prevedeni romani o ljudeh iz mesteca Virgin River (Dobrodošli v Virgin River, Gorsko zavetišče, Ranjeni duši, Božič v Virgin River).

V najnovejšem romanu se srečamo z Vanni in Paulom ter drugimi akterji, ki naseljujemo odročno mestece in so liki iz prejšnjih romanov.

Vanni je vdova z majhnim sinkom, zaljubljena v moževega najboljšega prijatelja Paula. Oba skrivata svoje občutke drug pred drugim, obenem pa hrepenita po sreči in skupnem življenju. Ob pomoči družine in prijateljev najdeta priložnost za nov začetek.

V njuno zgodbo se dopolnjujejo še dogodki, ki se zgodijo v bližnji okolici. Tu so družinski člani, njihovi prijatelji, upokojeni marinci, ki so še naprej v tesnem stiku. Družijo se ob lovu, ribarjenju in v čudovitem baru marinca Jacka, ki se je prvi ustalil v mestecu Virgin River. Ko požar zajame gozd  tudi družno pomagajo pri gašenju. Njihove zgodbe se tesno prepletajo.

Tudi ta roman Robyn Carr bomo prebrali z veseljem tako kot prejšnje.

 

JEFFRIES, SABRINA

Nikoli ne drezaj spečega lahkoživca

V slovenskem prevodu je izšla že četrta knjiga iz zbirke Šola za dedinje najbolj prodajane avtorice na lestvici New York Timesa, Sabrine Jeffries.

Gospodična Madeline Prescott uči na Šoli gospe Harris za mlade dame matematiko in prirodoslovne vede ter vodi računovodstvo. Gospa Harris je z njenim delom zadovoljna zato ji prepušča vse več zadolžitev in odgovornosti. Zelo se trudi, da bi očetu povrnila sloves in ga pripravila do tega, da bi ponovno začel delati kot zdravnik saj je po smrti ene od pacientk zapadel v depresijo.

Ko v šolo pride razvpiti vikont Norcourt, da bi k pouku vpisal svojo nečakinjo, Madeline takoj pomisli, da bi ji Anthony lahko pri tem pomagal. Pozna njegovo preteklost in njegove sorodnike. Očarljivi lahkoživec bi naredil vse, da bi lahko postal skrbnik mlade nečakinje in jo rešil iz krempljev tete in strica. Zgodba se zaplete, ko vse kar mlada učiteljica misli, da ve o strasti, zapeljevanju in poželenju, lord Norcourt postavi na glavo.

 

WINTER, CLAUDIA

Marelični poljubi

Kulinarična novinarka Hanna Philip po obisku toskanske restavracije v lasti posestnice Giuseppe Camini napiše kritiko, ki povzroči lastničino smrt. Po spletu okoliščin se v rokah gospodične Philip znajde tudi žara s pepelom pokojne Giuseppe, ki jo mora odnesti v Italijo, če želi ohraniti delovno mesto novinarke.

Gospa Camini v svoji oporoki vse imetje zapušča vnuku Fabriziu. Svojo dediščino lahko prevzame, če se v enem letu poroči. Izkaže se, da je nadležna novinarka, ki se pojavi na pragu njegove hiše, ravno pravšnja kandidatka za ženo. Zaradi slabe vesti v prevaro s poroko tudi pristane saj menita, da bo le ta v obojestransko korist. Zaplete se, ko se vpletejo tudi čustva. Za pravo srečo pa je potreben babičin ljubezenski recept.

 

Katera od knjig, ki ste jih nedavno prebrali, pa je v vas pustila nepozaben pečat? Mnenje delite z našimi bralci in svoje predloge oddajte v komentarju pod člankom …

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.