https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mursko Soboto je obiskal prvi slovenski kandidat za polet v vesolje

Murska Sobota, 28.04.2011 ob 22:53  

Že stoletja se znanstveniki in astronomi ukvarjajo z vprašanji o vesolju – o strukturi planetov, satelitov, atmosfer, možnega življenja na drugih planetih ipd. Včeraj je v Murski republiki beseda tekla o Saturnu in njegovih satelitih; predaval je dr. Dušan Petrač.

Na zanimivem predavanju je priznani astronom in fizik dr. Dušan Petrač navzočim opisal sondo Cassini, katere cilj je raziskovati Saturn in njegove satelite, v prvi vrsti Titan. Do zdaj so se astronomi ukvarjali predvsem s planeti, sedaj pa prihajajo do pomembnih novih spoznanj tudi z raziskovanjem satelitov.

Prihodnost je v naravoslovju

Po statističnih podatkih je Slovenija zadnja v Evropi po deležu diplomantov iz naravoslovnih ved, kar je po besedah mag. Roberta Repnika, asistenta na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru, zaskrbljujoče. Z namenom, da bi mlade motivirali k študiju naravoslovja, so se vse tri slovenske univerze v sodelovanju s strokovnimi sodelavci iz osnovnih in srednjih šol vključile v projekt, s katerim želijo doseči, da bi učence naravoslovja poučevali na tak način, da bi bilo njim koristno in hkrati v veselje. »Nikakor pa naravoslovje ne sme postati lahko, saj je le-to temelj družbe,« še doda Repnik.

Dr. Dušan Petrač prvi slovenski kandidat za polet v vesolje

Dr. Dušan Petrač je slovenski fizik in astronom, rojen leta 1932; do 60. let je predaval kot profesor fizike in matematike, dokler se ni naključno v srečal z ameriškim profesorjem, ki ga je vzpodbudil na podiplomski študij v Los Angelesu, kjer je Petrač tudi doktoriral in danes dela v laboratoriju JPL ameriške vesoljske agencije NASA. Petrač je največje ime slovenskih astronomov v svetu, prejel je že mnoga priznanja in nagrade in je tudi prvi slovenski kandidat za polet v vesolje. V Slovenijo se zelo rad vrača in ima ob teh priložnostih predavanja.

Sondo izstrelili že leta 1997

Sondo Cassini so v vesolje izstrelili že leta 1997, vendar se je zatikalo (predvsem zaradi financ) že na začetku, misijo pa so že dvakrat podaljšali, lani so postavili rok do leta 2017. Namen misije je ugotoviti in določiti sestavo Saturna in satelitov, gostoto, zančilnosti atmosfere, geološko zgodovino ... Cena misije znaša kar 3. 26 milijard dolarjev, od česar plačajo 80 % ZDA, 15 % ESA in 5 % ASI. Sonda Cassidi tehta okrog 600 kg in meri 7 m in velja za najkompleksnejšo sondo v zgodovini astronomskega raziskovanja.

Odkrili 7 novih Saturnovih satelitov

Saturn je šesti planet po oddaljenosti od Sonca in drugi po velikosti; iz nega bi lahko sestavili kar 95 Zemelj. Saturn obdaja 6 obročev, kar ga loči od drugih planetov, obdaja pa ga 18 satelitov, med njimi Titan, na katerem so s sondo Cassini ugotovili, da je na njem zelo nizka temperatura, odkrili so oblake, jezera, ledene kristale, izsušene struge, hurikane ... Atmosfera na Titanu je gostejša od zemeljske; traja približno 1,5 ure, da se radijski signali prenesejo na Zemljo. S sondo so odkrili 7 novih Saturnovih lun.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.