https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pošle so zaloge cepiva proti gripi

11.01.2018 ob 10:45  

Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pošle zaloge cepiva proti gripi. Zaradi povečanega povpraševanja po cepljenju proti gripi pa so preverili možnost dodatnega nakupa cepiva in dodatnih 7000 odmerkov cepiva bi lahko predvidoma prejeli v dveh tednih, so objavili na svoji spletni strani.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je zmanjkalo cepiva proti gripi za odrasle. To je štirivalentno cepivo, ki ščiti proti štirim podtipom virusa. Trivalentno cepivo se uporablja za otroke do treh let. Proizvajalec cepiva je francosko podjetje Sanofi Pasteur. Nabavna cena odmerka znaša 5,49 evra brez DDV, so za STA navedli na NIJZ.

Na spletni strani NIJZ so tudi objavili podatke o obolelih za gripo v prvem tednu letošnjega leta. Okužbe z virusi gripe so potrdili v vzorcih iz vse države. Pozitivnih je bilo 16,6 odstotka testiranih vzorcev, krožita pa A in B tip virusa gripe. Več (64 odstotkov) je okužb z virusom A, v zadnjem tednu kroži predvsem podtip virusa A N1H1, so navedli.

V sosednjih državah je stanje z gripo podobno kot pri nas. V Avstriji je pozitivnih 60 odstotkov testiranih vzorcev, prav tako na Hrvaškem. V Italiji je bilo pozitivnih 78 odstotkov testiranih vzorcev. Tudi drugod po Evropi, v ZDA in Kanadi se je število obolelih za gripo povečalo. Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) je gripa v porastu predvsem v državah na severu, jugu in zahodu Evrope.

 

Foto: kelownanow.com

S pomanjkanjem cepiv proti gripi se srečujejo tudi v Avstriji in na Hrvaškem. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA je v Avstriji zmanjkalo štirivalentnega cepiva proti gripi veledrogeristom, tako da jih ne morejo več dobavljati lekarnam. Ob tem APA navaja, da imajo verjetno nekatere lekarne cepivo še vedno na zalogi.

Tudi v hrvaških zdravstvenih ustanovah so porabili že vse zaloge cepiva proti gripi, posamezne odmerke cepiva pa je še možno dobiti pri družinskih zdravnikih, je v torek dejal vodja službe za epidemiologijo nalezljivih bolezni v hrvaškem zavodu za javno zdravstvo Bernard Kaić. Na Hrvaškem so sicer letos zagotovili 295.000 odmerkov cepiva proti gripi.

 

Vir: STA

 

    Komentarji

    1. gost
      11.01.2018 ob 11:01 cepivo ne gost

      To je še tisto staro cepivo Tamiflu ,ki ga je naročil bivši minister za zdravje Miklavčič ? Tako staro pa res ne more pomagati .No pač ovce .

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.01.2018 ob 11:22 gost

      To je še iz časa AVNOJ-a, da se še nej prinas v novi obljubljeni Švici kradli. Tou trbej punücati, novo pa šparati za boljše čase

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.