https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KRONIKA

Več prijav izsiljevanja preko spleta in družbenih omrežij

20.01.2018 ob 6:05  

Policisti PU Murska  Sobota so prejeli že več prijav izsiljevanja preko spleta in družbenih omrežij, kot so Facebook, Twitter in Instagram. Med oškodovanci so bile najpogosteje mladoletne osebe (tako fantje kot dekleta), nekaj žrtev pa je bilo tudi odraslih. Storilci so izkoristili njihovo nevednost,  naivnost, preveliko zaupljivost in  osamljenost.


Policisti ugotavljajo, da poleg finančne škode izsiljevanje z intimnimi posnetki uporabnikom povzroči tudi hudo psihično stisko. V omenjenih primerih se vse skupaj začne tako, da se neznanec ali neznanka, navadno pod izmišljenim imenom in z lažnim profilom, izdaja za žrtvinega sovrstnika. Po potrditvi »prijateljstva« na družbenem omrežju neznanec mladoletnemu ali odraslemu uporabniku pošlje nekaj zasebnih sporočil in predlaga, naj vsa njuna nadaljnja komunikacija poteka preko drugih spletnih
omrežij za hitro komuniciranje, predvsem preko storitev z videokomunikacijo, kot je Skype. Po nekaj stikih, ko se med njima vzpostavi (lažno) zaupanje, neznanec izkoristi  informacije, ki jih je o sebi dala žrtev, in uporabnika pripravi do tega, da mu pošlje svojo golo fotografijo ali da se sleče, v skrajnih primerih celo samozadovoljuje pred kamero.

Neznanec to početje posname, nato pa se začne izsiljevanje. Od žrtve zahteva še več podobnih spolnih aktivnosti ali nove, še bolj intimne fotografije. Ali pa zahteva denar. V primeru, da žrtev denarja ne bo dala, grozi, da bo žrtvine gole ali polgole posnetke objavil na spletu, forumih in portalih, ki jih obiskujejo žrtvini prijatelji. Grozi tudi, da jih bo poslal njenim znancem ali staršem ter sodelavcem in delodajalcu, če je žrtev zaposlena.

Foto: barlamane.com

V tej zvezi policija svetuje:
   -    Dobro zaščitite svojo zasebnost;
   -    Pred morebitno objavo ali posredovanjem fotografij dobro premislite;
   -    Raje  ne  objavljajte  in  nikomur  ne  pošiljajte  svojih  intimnih fotografij ali posnetkov;
   -    Ko  so  enkrat  objavljeni  na spletu, jih je namreč skoraj nemogoče izbrisati;
   -    Pozornost pri dodajanju novih prijateljev in ne zaupati neznancu samo na podlagi fotografije;
   -    Ne  dajati  nobenih  osebnih  podatkov  in ne objavljajte svojih ali drugih fotografij;
   -    Ne  privolite  v  slačenje  med pogovorom z neznanci preko Skypa ali drugih omrežij;
   -   Komunikacijo,  ki  se  začne  na zgoraj opisan ali podoben način, je priporočljivo prekiniti, vse stike pa blokirati. Samo tako lahko prekinete začarani krog izsiljevanja;
   -    Nikakor jim ne nakazujte denarja;
   -    Spletna kamera naj bo v času, ko se ne uporablja, izključena;
   -    Spolno  nadlegovanje  in izsiljevanje preko spleta je kaznivo  in če ste  žrtev  izsiljevanja,  tega  ne  zadržujte  v  sebi,  ampak takoj poiščite pomoč:
   -  Policisti predlagajo,  da prijavo  podate  policiji  na  najbližji policijski postaji, za pomoč pri odstranjevanju javno objavljenih intimnih posnetkov pa se obrnite na cert@cert.si;

Foto: cdn.stereo.vn/

Pri pojavu internetnih prevar in zlorab prevaranti najpogosteje privabljajo žrtve  preko  spletnih strani. Zato je pri kupovanju na spletnih dražbah in plačevanju  preko  interneta dobro preveriti, kdo zagotavlja varnost pri plačevanju na določeni spletni strani. Med prevarami preko elektronske pošte  so  najbolj  znana  nigerijska  pisma,  kjer nas želijo  napadalci prepričati v sodelovanje. Vedno  pogostejši  so  napadi  Phishing,  kjer napadalci  preko  ponarejenih elektronskih sporočil zavajajo osebe oziroma podjetja,  da  posredujejo  zaupne  informacije številke kreditnih kartic, številke  računov,  PIN  kode  ipd.  neznani  osebi.  Pojavlja se tudi nova tehnika  internetnih zlorab Pharming, ki vključuje spreminjanje naslovov sistema DNS, tako da uporabnik ne obišče originalnih spletnih strani, ampak druge, narejene  posebej za zbiranje  zaupnih  podatkov oziroma za krajo identitete.

V  zvezi  internetnih  prevar  in  zlorab  policija  svetuje,  da  ravnajte odgovorno in varno pri uporabi svetovnega spleta. V kolikor pa postanete žrtev, poiščite pomoč in podajte prijavo policiji.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.01.2018 ob 13:08 bömbrlek gost

      Največ lahko naredijo starši ,če kontrolirajo kaj otrok dela na internetu .Ampak časa ni in po tem vidimo kam vse to pelje

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.