https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Otroški dodatek tudi za otroke, ki ne obiskujejo šole

01.02.2018 ob 6:10  

Vlada je proti koncu lanskega leta vložila v zakonodajni postopek predlog novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki je bil nepopustljiv do staršev, katerih otroci ne obiskujejo osnovne šole iz neupravičenih razlogov. Po predlogu naj ne bi dobili otroškega dodatka. Odbor državnega zbora (DZ) za delo je včeraj namreč izglasoval dopolnili koalicije in Levice, da se ta člen črta.


Predlog novele zakona o starševskem varstvu tako ne vsebuje več člena, po katerem starši, katerih otroci ne obiskujejo osnovne šole iz neupravičenih razlogov, ne bi dobili otroškega dodatka.  

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je menilo, da v primeru, če otrok iz neupravičenih razlogov ne obiskuje osnovne šole, eden od staršev po predlogu naj ne bi bil upravičen do otroškega dodatka. Prav tako so opozorili, da je treba vedno gledati na največjo korist otroka, "in ta je vsekakor, da otrok obiskuje osnovno šolo, ki je tudi obvezna". 

"Če starši ne poskrbijo, da otrok redno obiskuje osnovno šolo, se poraja dvom, ali bo otroški dodatek, ki je namenjen preživljanju, vzgoji in izobraževanju otroka, porabljen za te namene," so pojasnili  razlog za predlagano spremembo. 

Foto: Arhiv Pomurec.com

Tone Dolčič, namestnik varuhinje človekovih pravic je menil: “ Tukaj gre za poseg v otrokovo pravico, bolj kot v pravico staršev, kajti s tem bi zmanjšali sredstva, ki so namenjena za otrokovo preživetje“.

Tudi zakonodajno pravna služba DZ je bila mnenja, da bi imela predlagana sprememba v končni posledici učinek na otroka.

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije je Republiški inšpektorat za šolstvo in šport v poročilu za leto 2016 znova izpostavil problematiko neobiskovanja pouka predvsem pri romskih otrocih. Le-ta je od leta 2008 uvedel že 698 postopkov zoper starše otrok, kar predstavlja 63 odstotkov vseh obravnavanih prekrškovnih postopkov, izhaja iz letnega poročila. 

Proračunski dokumenti za letošnje leto so sprostili še zadnji varčevalni ukrep pri otroškem dodatku, saj ga bodo dobili tudi tisti iz 7. in 8. dohodkovnega razreda. Tako je za izplačilo otroških dodatkov v proračunu za letošnje leto predvidenih 237 milijonov evrov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.