https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes dan brez cigarete

31.01.2018 ob 9:45  

Skoraj četrtina odraslih prebivalcev v Sloveniji kadi in to v večini primerov že od svojih najstniških let. Večina jih kadi redno, vsak dan in vsako leto zaradi bolezni, ki jih povzroči kajenje umre v državi 3600 prebivalcev.


Dan brez cigarete, ki ga zaznamujemo danes, lahko zato kadilcem pomeni priložnost in spodbudo za opustitev kajenja.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so v sporočilu ob letošnjem dnevu brez cigarete poudarili, da je opustitev kajenja koristna za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju. Največje koristi za zdravje pa posameznik izkusi, če kajenje opusti pred 40. letom starosti. 

Za opuščanje kajenja imamo v Sloveniji na voljo številne programe. V zdravstvenih domovih delujejo usposobljeni strokovnjaki za podporo pri izbiri ustreznih načinov premagovanja skušnjav pri opuščanju kajenja. Prav tako je na voljo tudi strokovna pomoč, v obliki skupinskih delavnic ali individualnega svetovanja. Pomoč pa prihaja tudi iz nevladnih organizacij, saj vam na brezplačni anonimni številki 080 2777 ponujajo podporo pri opuščanju kajenja.

Foto: vapingdaily.com

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije je predstavnik zveze Miha Lovše napovedal, da bodo februarja prvič v Sloveniji izvedli skupinsko opuščanje kajenja prek spleta v sodelovanju s strokovnjaki s področja odvisnosti. Za uspešnost odvajanja od kajenja so po besedah Tadeje Hočevar z NIJZ pomembni motivacija, močna volja ter predanost in zavezanost cilju. Opustitev kajenja je najboljše, kar kadilci lahko naredijo, da zaščitijo svoje zdravje in zdravje drugih.

Kadilci s tobačnim dimom vdihavajo prek 7000 kemičnih strupenih, rakotvornih in dražilnih sestavin v obliki plinov ali delcev, vsaj 60 od njih je rakotvornih. Po navedbah Helene Koprivnikar z NIJZ so škodljive snovi v tobačnem dim vzrok številnih bolezni od različnih vrst raka, bolezni srca in ožilja ter bolezni dihal. Kajenje povzroča tudi sladkorno bolezen, revmatoidni artritis, bolezni oči, katerih posledica je lahko slepota, motnje erekcije, motnje imunskega sistema idr. Kajenje nosečnic škodljivo vpliva na zdravje še nerojenega otroka in izide nosečnosti.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) pa je tobak v svetu vsako leto vzrok šest milijonom preprečljivih smrti. Od teh jih je 600.000 med nekadilci zaradi pasivnega kajenja. V Sloveniji so posledice kajenja obsežne, saj zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, v državi vsak dan umre deset oseb.

"Dlje posameznik kadi, hujše so posledice. Prej ko opusti kajenje, boljše zdravje si lahko povrne - nekatere koristi za zdravje se pojavijo zelo kmalu. Če tega sam ne zmore, naj poišče dodatno pomoč. Prenehanje kajenja ni enostavno, ampak mnogim je uspelo," je povedala vodja urada SZO Darina Sedlakova.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.