https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Izgradnja hidroelektrarn je za mokrišča težava in ne rešitev

02.02.2018 ob 14:50  

Odgovor na včerajšnje zavajajoče izjave DEM Rešimo Muro – pred trenutnim stanjem v povezavi z današnjim svetovnim dnevom mokrišč


»Poglabljanje struge reke Mure in spreminjanje obrečne strukture reke ter izsuševanje mrtvic, ob omenjenem padanju podtalnice, je mogoče preprečiti tako, da se tok reke Mure upočasni, kar pa je mogoče izvesti z ustreznimi – sonaravno urejenimi – zajezitvami rečnega toka. Ena od možnih oblik zajezitve, ki lahko ima pozitiven vpliv na prej omenjene težave in ne povzroča obremenitev okolja, temveč mu z ustrezno spremljevalno in drugo infrastrukturo omogoča tako naravni kot družbeni razvoj, je izgradnja hidroelektrarne so zapisali v Dravskih elektrarnah Maribor (DEM).

V imenu več kot 70 nevladnih organizacij združenih v kampanji Rešimo Muro! želijo DEM opozoriti, da so spregledali dejstva, ki so jim jih zapisali strokovnjaki v okoljskem poročilu (v nadaljevanju OP) v okviru Celovite presoje vplivov na okolje v postopku za HE Hrastje-Mota. Nedvoumno je ugotovljeno, da bi hidroelektrarna imela bistven vpliv in zato gradnja hidroelektrarne ni sprejemljiva. Glej poglavje 5.11., Vplivi na naravo, stran 109, kjer lahko vidimo oceno D za »vplive na doseganje okoljskih ciljev za živi svet«,  in to kar v vseh kategorijah: rastlinstvo, živalstvo, habitatni tipi, naravne vrednote, ekološko pomembna območja in Natura 2000!

Prav tako lahko v poglavju 5.8 z naslovom Podzemne vode preberemo, da:
•    Na območju črpališča Krog zaradi ureditev v okviru variante 1 prihaja tudi do znižanja podzemne vode do 60 cm.
•    Pri varianti 1 se gorvodno od črpališča Krog v ožjem pasu ob reki spremeni tudi smer toka podzemne vode.
•    Zaradi tega se lahko spremeni kemijska in bakteriološka sestava vode, saj prihaja do izpiranja in transporta ostankov in hranil iz tal in njihov prenos po vodonosniku in drenažah. /…/ … bo zaradi dviga podzemne vode kot posledica zajezitev koncentracija onesnaževalcev v podzemni vodi močneje narasla.
•    Kot izhaja iz omenjenega poročila, je bilo pri varianti 1 pri spremembah podtalnice zaradi gradnje znižanje ugotovljeno dolvodno od pregrade, in sicer do 1 m. Znižanje je dosti bolj občutno na desnem bregu, medtem ko na levem bregu znižanje ne preseže 0,75 m.

In kaj pravi OP o »zaustavitvi poglabljanja dna rek Mure«?

To lahko preberemo v poglavju 5.7  z naslovom Transport rinjenih in suspendiranih plavin, kjer je navedeno, da bo izgradnja hidroelektrarne vplivala na transport rinjenih plavin dolvodno od pregrade. Pod rinjene plavine razumemo prod, ki ga nosi vodni tok. Tako na strani 7 (predlagana izvedba) piše, da bi se poglabljanje na območju zajezitve ustavilo  (kaj pa drugega – težava s sedimenti !?),  prek pregrade navzdol po reki pa bi se povzročilo dodatno poglabljanje dna struge, ker bi bil oviran dotok proda. Vpliv bi segal celo do mostu v Veržeju.

Za omilitev vpliva strokovnjaki predlagajo, da se v reko vsako leto v prvih 30 letih vsuje 25.000 m3 gramoza in vsako leto v prihodnjih 30 letih 19.000 m3 gramoza. Torej bi naj v reko  60 letih obratovanja elektrarne dodali 1.320.000 m3 gramoza. Prav ste prebrali, 1 milijon in 320 tisoč m3.

Kje ga bodo dobili, je zaenkrat neznano. Pomembno je vedeti tudi, da je ob predlagani izvedbi po varianti 1 predvidena tudi poglobitev reke od pregrade navzdol na razdalji 2,5 km z maksimalno globino 1,7 m.  A bodo torej najprej reko poglobili in nato preprečevali nadaljnje poglabljanje z vsipavanjem proda, ki ga bodo pripeljali  od drugod?                                          

In temu pravijo, da ni vplivov in da rešujejo problem? Težav, ki bi jih izgradnja hidroelektrarne povzročila, je seveda še veliko več, mnoge so navedene v okoljskem poročilu.

Stojan Habjanič v imenu kampanje Rešimo Muro!

    Komentarji

    1. gost
      04.02.2018 ob 10:47 ZELENI gost

      Rešitev je samo ena. Zaredi prehoda na zelene (beri električne ) avtomobile, se bo potrošnje elektrike do leta 2030 toliko povečala, da bomo potrebovali še en reaktor jedrske elektrarne, ki daje tudi najcenejšo električno energijo. Ta elektrarna ne bi rešila potrebe po el. energiji. Vsekakor potrebujemo še eno jedersko elektrarno. Pa da ne bomo zavozili kot z TEŠ 6. Samo to je rešitevza prihodnost. Vso energijo in denar spoštovani namenite drugam, stran od Mure.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.02.2018 ob 12:42 ČRNI gost

      Napravite že končno to elektrarno, da bo teh par pametnjakovičev končno prenehalo onanirati po netu.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.