https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Odločitev o premiku ure še negotova

09.02.2018 ob 12:20  

Evropski poslanci so v Strasbourgu sprejeli resolucijo, s katero od Evropske komisije zahtevajo, da temeljito prouči učinke premika ure dvakrat letno, marca in oktobra. Skupaj je glasovalo 549 poslancev, od tega je resolucijo podprlo 384 poslancev, proti jih je glasovalo 153, 12 pa jih je bilo vzdržanih.

 

Pobude državljanov so pokazale, da so ljudje zaskrbljeni zaradi premika ure ob začetku in koncu poletnega časa. Številne študije ugotavljajo negativen učinek na zdravje ljudi. Komisijo so tako pozvali, naj temeljito prouči direktivo o poletnem času in pripravi ustrezne spremembe, če bodo te potrebne. Obstoječa direktiva, ki je začela veljati leta 2001, predvideva usklajen datum in čas za začetek poletnega časa po celotni EU, namen tega pa je učinkovitejše delovanje notranjega trga, so zapisali na spletni strani Evropskega parlamenta.

Eno uro več spanja nam prinaša premik ure na zimski čas konec oktobra, eno uro pa si znova odškrnemo konec marca, ko prehajamo na poletni čas. Zimski čas je s Soncem usklajeni čas, premikanje ure pa so uvedli po 2. svetovni vojni, ker naj bi tako pripomogli k zmanjšanju porabe energije in boljšemu izkoristku svetlega dela dneva. Ravno to je še zdaj glavni argument zagovornikov te uredbe.

Foto: pioneerinstitute.org

Na plenarnem zasedanju je evropska komisarka za promet Violeta Bulc poudarila, da prepustitev te odločitve vsaki posamezni državi članici ne bi ugodno vplivalo na enotni trg, da bi torej bil čas drugačen od države do države. Tako meni, da mora biti odločitev soglasna - ali vse članice ali pa nobena. Prav tako bi bilo treba sprejeti odločitev, kdaj sploh ukiniti spreminjanje oziroma kateri čas - zimski ali poletni - ohraniti.

Evropski poslanec Igor Šoltes je na Twitterju zapisal, da je resolucija sicer sprejeta, a žal ne prinaša takojšnje ukinitve spremembe ure. Evropska komisija naj bi izvedla novo študijo, da preuči učinke. Dodal je, da očitno pomembnih sprememb ne bo.

Torej se zaenkrat nič ne spreminja, saj s to resolucijo evropski poslanci le predlagajo Evropski komisiji, naj še naprej spremlja in pripravlja predloge, poroča 24ur.com

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.02.2018 ob 15:55 vrag gost

      Resolucijo si oni naj potisnejo v RIT

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.02.2018 ob 15:59 FIZIK gost

      Uro pomakniti za eno uro naprej in tako pustiti.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.