https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Čitalnica v Ljutomeru obeležila 150 let delovanja

Ljutomer, 10.02.2018 ob 6:00  

Ob 150. obletnici ljutomerske čitalnice je poslanec Državnega zbora, mag. Aleksander Kavčič, Splošni knjižnici Ljutomer predal publikacijo posebnega pomena.


150 let od nastanka čitalnice

2. februarja 2018 je minilo 150 let od nastanka čitalnice v Ljutomeru, matice vsem narodnim društvom v Ljutomeru in v okolici.

Svečana otvoritev čitalnice je daljnega leta 1868 potekala v veliki kavarni ljutomerskega krojača in kavarnarja Igrancija Kornpichla, kjer je čitalnica najela tudi prve prostore za delovanje. Čitalnica in v njenem okvirju ustanovljena ljudska knjižnica sta poslovali na mnogih lokacijah v Ljutomeru. Tekom svojega delovanja sta doživeli številne spremembe. Njuno poslanstvo v ožjem pomenu danes nadaljuje Splošna knjižnica Ljutomer.

Ob tej obletnici so na krajši slovesnosti spomnili na najbolj zaslužne za nastanek in razvoj čitalnice: Božidar Raič, dr. Matija Prelog, dr. Valentin Zarnik, Ivan Dragotin Huber, Jakob Zemljič, dr. Jakob Ploj, Anton Klemenčič, Ivan Kukovec, Ivan Lapajne, Josip Freuensfeld, Jožef Horvat, Franc Sneider, Franc Zacherl, dr. Anton Mravljak, Lovro Baš, Ivan Kryl, Anton Šlamberger, Fran Rosina, dr. Anton Mihalič, dr. Karol Chloupek, Ivan Skuhala, dr. Karol Grossmann, Fran Čeh, Fran Seršen, Jan Baukart in drugi rodoljubi.

Knjižnica bogatejša za posebno knjigo

Splošna knjižnica Ljutomer je odslej bogatejša za posebno knjigo, ki nosi naslov Nevidna fronta in je avtorsko delo znanega obveščevalca, zadnjega vojaškega atašeja Kraljevine Jugoslavije v Berlinu, polkovnika Vladimirja Vauhnika. Vesni Laissani, direktorici Splošne knjižnice Ljutomer, jo je predal poslanec mag. Aleksander Kavčič, ki je ob tej priložnosti na kratko obrazložil kako je prišel do nje, saj jo je v Sloveniji dlje časa zaman iskal. Knjiga, ki je pripotovala vse iz Argentine, bo odslej na voljo vsem bralcem.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija