https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Drugi val stavke javnega sektorja

12.02.2018 ob 12:30  

Začetek tega tedna je zaznamoval stavkovni val. Danes so s stavko pričeli policisti, jutri bodo stavkali v zdravstvenih domovih, domovih starejših, centrih za socialno delo in v posebnih socialnovarstvenih zavodih, v sredo pa še v vzgoji in izobraževanju. 

 

Policisti želijo obraniti razmerja v plačah

Stavko v policiji sta napovedala Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije. Začeli so jo že danes ob 7. uri, stavkovne aktivnosti pa nameravajo nadaljevati vse do izpolnitve zahtev. Po sindikalnih ocenah se bo stavki pridružilo več kot 9.000 zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu.

Za stavko v policiji veljajo določene zakonske omejitve. Tako so po zakonu policisti tudi med stavko dolžni poskrbeti za varovanje življenja in varnosti ljudi ter premoženja, preiskovati kazniva dejanja, vzdrževati javni red, izvajati nadzor državne meje ter opravljati naloge, določene v predpisih o tujcih.

V zadnji stavki sta sindikata z vlado dosegla sporazum, ki je policistom prinesel višje plače. A potem, ko so bila sredi lanskega leta, v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri preostalih pooblaščenih uradnih osebah, v policijskih sindikatih pa po poročanju Rtvslo.si opozarjajo, da so bila porušena razmerja, dogovorjena s stavkovnim sporazumom, in da je bil poklic policista znova razvrednoten. Zato mu željo vrniti status, ki si ga zasluži glede na naloge, pooblastila ter vsakodnevno odgovornost in nevarnost.

Policisti med drugim tudi pričakujejo, da se uredi posebno nagrajevanje za vsako leto opravljanja poklica s policijskimi pooblastili, nadomestilo za dolžnost ukrepanja v vsakem času ter, da se ovrednoti prepoved članstva v političnih strankah.

Foto: arhiv pomurec.com, fotografija je simbolična

V zdravstvu in socialnem varstvu zahtevajo višje plače in ureditev delovnih razmer

Jutri med 8. in 10. uro bo sledila opozorilna stavka v zdravstvu in socialnem varstvu, za katero so se skupaj odločili v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Glede na zakonske omejitve, ki pri izvedbi stavke veljajo na področju zdravstva in socialnega varstva, bo sicer dobršen del zaposlenih jutri opravljal svoje delo. Poudarjajo tudi, da s stavko ne želijo prizadeti bolnikov in oskrbovancev, za katere skrbijo pri svojem delu, saj je njihova stavka uperjena proti vladi.

V času dvourne stavke bo delo organizirano kot ob nedeljah in praznikih. Na svoje zahteve pa bodo opozorili tudi na shodih, ki jih bodo pripravili pred ključnimi ustanovami po pokrajinah.

Med drugim opozarjajo, da sta obe področji kadrovsko podhranjeni. Zahtevajo uveljavitev kadrovskih standardov in normativov, višje plačilo dela za praznik, v nedeljo in ponoči ter tudi ustrezno ureditev drugih dodatkov za manj ugodne delovne razmere. Prav tako zahtevajo pravico do izplačila jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe. Njihova zahteva je tudi dvig plač, tako v okviru odprave plačnih anomalij kot primerljivosti z zdravniškimi delovnimi mesti. Ob tem pa pričakujejo tudi vrnitev vrednosti plačne lestvice na raven pred sredino leta 2012, torej vrnitev osmih odstotkov, odvzetih v času varčevalnih ukrepov.

V sredo ne bo pouka, stavkajo še šolniki

V sredo se bo začela še splošna stavka v vzgoji in izobraževanju. Po napovedih glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimirja Štruklja bodo stavkali v večini vrtcev in šol. Za stavko se je po njegovih besedah odločilo več kot 37.000 zaposlenih in pričakujejo, da jih bo približno toliko v stavki tudi sodelovalo. Protestnega shoda, ki ga ob 12. uri pripravljajo na Kongresnem trgu v Ljubljani, pa se bo po napovedih udeležilo okoli 15.000 ljudi.

Štrukelj je opozoril, da v vzgoji in izobraževanju ni nobenih omejitev, niti pri načinu stavke niti pri zagotavljanju minimuma delovnega procesa, kot so v zdravstvu ali drugih službah. Na okrožnico resornega ministrstva, da mora biti v poslovalnem času vrtca oz. šole ustrezno poskrbljeno za varstvo in oskrbo otrok, učencev in dijakov ter da morajo šole zanje zagotoviti tudi prehrano in prevoze, pa so se v sindikatu odzvali s protestom ter zahtevali njen preklic.

Pouka pa ta dan ne bo. V vrtcih bodo, v nujnih primerih in ob vnaprejšnjih dogovorih s starši, otrokom zagotovili ustrezno varstvo, ne bodo pa izvajali nikakršnega programa. Podobno velja tudi za osnovne šole pri učencih prvega triletja.

Sindikat opozarja, da plače v vzgoji in izobraževanju z leti postopoma upadajo in so nižje od plač na primerljivih delovnih mestih v drugih delih javnega sektorja. Zato zahtevajo zvišanje plač izobraževalk in izobraževalcev od vrtca do univerze. Njihovi zahtevi pa sta tudi ustrezno ovrednotenje razredniškega dela ter regres v višini 1.200 evrov za zaposlene z minimalno ali nižjo plačo.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.02.2018 ob 8:15 gost

      A bo kdo sploh objavil, koliko plače in ostalih dodatkov ima ta Štrukelj, ko dela v državi samo svinjarijo s stavkami.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.02.2018 ob 11:38 Branimir gost

        TEDA ŠTRUDLINA ,BI BILO TREBA POSLAT V SEVERNO KOREJO......TAM ,BI HITRO UTIHNIL!!

        9 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.02.2018 ob 8:19 hlapec birokratov slo. gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.02.2018 ob 8:34 gost

      razumel bi če bi stavkali delavci z minimalno plačo ne pa policisti ki živijo na račun ubogega naroda ki komaj preživlja ta birokratski sistem in omogoča tej drhali da dobro živijo in se izživljajo na narodom. kako jih ni sram kje je njihovo človeško dostojanstvo kje je njihov razum ko terorizirajo po cestah in kradejo denar ubogim delavcem kao za neke prometne prekrške mu vzame selotni mesečni prihodek , a se ne vpraša kako bo pa ta človek preživel ne ne sprašuje se in to zakaj ker nima sčim misliti zato dragi slovenci dvignimo že enkrat svoje butaste glave pa povejmo zdaj pa imamo vsega zadosti in v boj za svoje človekove pravice pa naj stane makar tudi kakšno življenje dost imamo te pofukane birokracije naš kranberger na me lepo povedal pa ga nismo poslušali zdaj pa imamo kar smo hoteli.

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.02.2018 ob 14:46 gost

      Halo, zakaj pa imamo sindikat, da bo tiho in da, se nebo upal borit za svoje clane. Sindikalist je najbolj nevaren, ko je tiho in za delavce ne naredi nic od nic! Vsaka cast sindikatom, ki hocejo uredit posteno placilo za zaposlene, neglede ali so v javnem ali zasebnem sektorju!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.02.2018 ob 15:47 gost

      To bi moralo biti urejeno z zakonom,da državni sektor ne sme stavkati,kjer ga plačuje država,tako imajo urejeno v Nemčiji.To je ena velika sramota kaj se dogaja pri nas v javnem sektorju ,že dosedanje plače v javnem sektorju so previsoke za njihovo delo

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.02.2018 ob 16:00 gost

      Kakšno plačo pa imajo delavci izven državnega sektorja pa so tiho in imajo dosti slabše pogoje in dosti manjšo plačo z isto izobrazbo

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      13.02.2018 ob 16:08 gost

      Tudi v gospodarstvu imamo sindikat in bi se lahko pridruzili javnemu sektorju in bi skupaj stavkali! Vsi samo jamrajo in placujejo clanarine, sindikati v gospodarstvu pa so tiho!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      13.02.2018 ob 16:34 gost

      Po prosti presoji ima Štrukelj kakih 3200 sindikalne plače, pa nekaj v Državnem svetu, pa še vrag si ga vedi odkod, mogoče pa le premore kakih 4 - 6.000 evrčkov. Saj je ne upa razkriti, preračunaval sem po plači upokojenega pred kratkim sindikalista.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      13.02.2018 ob 16:42 gost

      V Nemčiji stavka industrija, pred dnevi - kovinska, PRI NAS PA JAVNI SEKTOR, za katerega dela naša kovinska industrija!!!!! Skregano z logiko, vi butci, ki životarite s prelaganjem, vrtanjem, zlaganjem, sestavljanjem polic itd, pa kar bodite SUŽNJI IN PRIDNO DELAJTE, saj se vam bo to v penziji obrestovalo !!!!! Vi boste imeli od plače 350 EUR pokojnine, učitelj bo imel 800 EUR, ker ima danes 1600 EUR plače, "šrajfaš" v kovinski industriji pa 700 EUR. In kar pridno delajte, vaša zagovornica, ki je menjala Semoliča pomaga javnemu sektorju, na vas za stroji se pa kratkomalo POSERJE.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      13.02.2018 ob 20:25 gost

      V Nemčiji, ker gospodarstvo drma prispevajo 7% BDP za javni sektor, pri nas pa od gospodarstva užgemo kar v javni sektor 11 pa še nekaj % BDP? Kje še to v Evropi obstaja??? Ja srmačeki v tovarnaj, kar bodite "tlačani" javnega sektorja!!!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      14.02.2018 ob 8:13 gost

      vse je povsem razumljivo samo mi nimamo svojega dostojanstva samo barantamo in se jočemo ne naredimo pa nič primimo krampe pa lopate pa izženimo to drhal iz države katero smo delavci ustvarili seveda kar še naša vladna mafija ni pokradla,moj otrok pri dvajsetih letih še ne poseduje nobene nepremičnine kučanov vnukec pa še ne polnoleten premore stanovanje v lj. za nekaj sto tisočakov smrt birokratom.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      14.02.2018 ob 9:44 gost

      Zdaj pa dosta s tem javnim sektorjem? Kaj bo pa država s TAKIMI, KI SO STARI 50 LET, S POMOČJO DRŽAVE SO IZGUBILI SLUŽBE (ala Mura), IMAJO 35 LET DELOVNE DOBE, SO POŠTENO VPLAČEVALI V ZPIZ, SEDAJ SO PA IZBRISANI OD DRŽAVE oziroma po domače povedano v "pizdi materini". A obstaja vsaj en stari ali novi politik, ki bi dal to zadevo na svetlo?????? Za sabo ima 55. 000 volivcev, oziroma, če obstaja stranka, ki bi se s tem upala spopasti?. Ne ne obstaja, ker so vsi ritolizniki, država pa prihrabni pri teh IZBRISANIH, kahti tile državo ne stanejo popolnoma nič, so pa vplačevali v ZPIZ, da drugi uživajo. Ajde politika, ČE IMATE JJAAJJCCAA????????

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.