https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pri plačilu s karticami prepoved zaračunavanja nadomestil

23.02.2018 ob 10:00  

Državni zbor je potrdil zakon o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih, ki bo prispeval k večji varnosti in ugodnostim za potrošnike.


Z zakonom bo prepovedano zaračunavanje nadomestil, ki jih za sprejem kartice kot plačilnega instrumenta zahtevajo trgovci. Prepoved velja pri plačilih z vsemi plačilnimi karticami, ki jih potrošnikom v Sloveniji izdajajo ponudniki plačilnih storitev, tudi za kartici American Express in Diners Club, izjema je kartica PayPal.

Zakon bo tudi omogočal, da bodo banke na zahtevo uporabnika ponudile dostop do finančnih podatkov o njem tekmecem, obenem pa npr. podjetjem za razvoj storitev finančne tehnologije prek vmesnikov API ob spoštovanju tehničnih in varnostnih standardov omogočile hiter in čim bolj nemoten dostop do podatkov in računov.

 

Po objavi regulativnih tehničnih standardov za zagotavljanje varnosti pri odpiranju dostopa do finančnih podatkov, ki jih je pripravila Evropska komisija, bodo imele banke in drugi ponudniki plačilnih storitev na voljo 18 mesecev za uveljavitev v praksi. Nova ureditev naj bi v praksi zaživela najpozneje septembra 2019.

Zakon v slovensko zakonodajo prenaša evropsko direktivo, ki je začela veljati 13. januarja in uveljavlja zakonodajne spremembe na področju plačilnih storitev.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.