https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

V domovih za starejše primanjkuje sredstev za zdravstveno nego

01.03.2018 ob 11:00  

Poleg pomanjkanja prostora v domovih za starejše, v le-teh primanjkuje tudi sredstev za zdravstveno nego.


Na problem pomanjkanja sredstev za zdravstveno nego je nedavno opozoril Sindikat upokojencev Slovenije z javnim pismom namenjeno ministrici za delo Anji Kopač Mrak in ministrici, pristojni za zdravje Milojki Kolar Celarc. Skupnost socialnih zavodov napoveduje, da bodo zaradi prenizkega dviga cen zdravstvenih storitev prisiljeni znova podražiti oskrbnine stanovalcev domov za starejše.

Z ministrstva za zdravje odgovarjajo, da zdravstvenih storitev oz. storitev zdravstvene nege in rehabilitacije ne plača uporabnik, pač pa se financirajo iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki jih zagotavlja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ZZZS. V splošnem dogovoru za leto 2018 je dogovorjeno petodstotno povišanje cen zdravstvenih storitev, ki je enako za vse izvajalce zdravstvene nege, ne glede na to, kje se storitev izvaja.

Javno pismo so v sindikatu upokojencev naslovili tudi na varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer in jo spomnili na težak položaj oskrbovancev, ki ne zmorejo plačevati stroškov bivanja v domovih za starejše in jih zato zapuščajo.

Varuh se je s problematiko, ki zadeva financiranje zdravstvene nege v domovih za starejše izčrpno seznanil na srečanju s predstavniki Skupnosti socialnih zavodov Slovenije 5. februarja letos. „Na temelju tudi iz drugih virov pridobljenih informacij bomo oblikovali priporočila vladi in drugim organom, naj ustrezno ukrepajo," so še napovedali pri varuhu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.