https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Obeležujemo mednarodni dan ozaveščenosti o virusu HPV

Murska Sobota, 04.03.2018 ob 11:00  

4. marec je dan, ki ga je Mednarodno združenje za papilomaviruse izbralo za Mednarodni dan ozaveščenosti o virusu HPV, ki ga letos zaznamujemo prvič in želijo povečati ozaveščenost o rakih in drugih boleznih, ki jih povzroča virus HPV. S tem dnevom pa bi naj javnost tudi izvedela o večih načinih za njihovo preprečevanje.

Z Mednarodnim dnevom želijo spodbuditi k ukrepanju proti boleznim, ki jih povzroča okužba s humanim papilomavirusom (virus HPV), predstavitev pomena preventivnega ukrepanja. Kaj je mogoče storiti za širjenje informacij in ukrepanje proti virusu HPV, pa bi naj o tem razmišljale šole, ambulante, univerze, skupine bolnikov, politične skupine in skupnosti. 

Cilj mednarodnega dneva kot vsakoletnega dogodka od leta 2018, pa je izboljšanje poznavanja problematike po svetu in spodbujanje sodelovanja z nevladnimi organizacijami, vlado in drugimi skupinami pri preventivnem ukrepanju pred obolevanjem za rakom in drugimi bolezni, ki jih povzroča virus HPV. 

V življenju se z virusom HPV okuži večina spolno dejavnih žensk in moških. Pri večini izgine sam od sebe, pri katerih pa se to ne zgodi, pa lahko povzroči, recimo rak materničnega vratu, nožnice, vulve in zadnjika, povzroči pa tudi več kot 30 milijonov primerov genitalnih bradavic. Sodelujoči pri presejalnem programu Zora so že v okviru Evropskega tedna preprečevanja raka materničnega vratu, konec januarja pozvali ženske, naj se udeležujejo presejalnih pregledov tudi po koncu rodne dobe, saj jih še vedno ogroža rak materničnega vratu. 80 odstotkov manj možnosti za rak na materničnem vratu pa imajo ženske, ki se redno udeležujejo presejalnih programov. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.