https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurska planinska pot, ki združuje Prekmurce, Štajerce in Prleke

Pomurje, 06.03.2018 ob 12:00  

Že imate knjižico Pomurske planinske poti – via Pomurje? Po Pomurju potekajo številne pešpoti oziroma poti, a le Pomurska planinska pot zaokrožuje celotno Pomurje.


Prekmurski del predstavlja začetno in končno točko z regionalnim središčem Mursko Soboto. Iz Murske Sobote se pot usmeri proti Goričkem, ki zajema naselja Selo, Gornji Petrovci, Dolič, Grad (poznan po gradu na Goričkem) in Bodonci. Večji griči na poti skozi Goričko so Srebrni breg (404 m), Tromejnik (388 m), Sotinski breg (s 418 m najvišji vrh Goričkega) in Središki breg (416 m), ki imajo tudi točko z žigom. Zatem sledi prečkanje pomurske nižine (Ravenski del) na območju občine Tišina. Drugi del prekmurske poti se začne v Beltincih in nadaljuje v smeri Velike Polane, ki je rojstni kraj Miška Kranjca. Naslednje »štempljanje« se opravi v najvzhodnejšem slovenskem mestu Lendavi, sledi Turnišče, točka ob Bukovniškem jezeru (ob kateri so energetske točke in pustolovski park), sosednjo Bogojino in se preko Moravskih Toplic, poznanih po Termah 3000, nadaljuje proti že omenjeni točki v Murski Soboti. 

Pot na štajerski strani se začne na radenskem polju oziroma v Radencih ter se začne hitro vzpenjati proti gričevnatemu predelu Radgonsko-Kapelskih goric. Slednje imajo žig na Kapelskem Vrhu (Kapela), Janževem Vrhu ter se končajo v nižje ležeči Gornji Radgoni, »mestu Radgonske penine«. Pot se nadaljuje v smeri apaškega polja, s središčem Apače (žig) in spet zaokroži v gričevnati predel, natančneje Slovenske gorice. Sveta Ana, grič Zavrh (358 m), Sveta Trojica (295 m), Negova in Cerkvenjak so točke žigov Slovenskih goric. Meja med tukajšnjo Štajersko in Prlekijo je težko določljiva, saj se identiteta ljudi zelo prepleta, prav tako na obeh straneh uporabljajo besedo »gučati«. 

Pot po prleškem delu se začne v Svetem Juriju ob Ščavnici (nekaterim bolj poznan s starejšim imenom Videm ob Ščavnici). Nadaljevanje poti zajema grič Gomila (351 m), vas Mala Nedelja (Bučkovci), nižji predel Cezanjevcev ter se povzpne na Jeruzalemske gorice z žigom v Jeruzalemu (342 m) in Železnih Dverih. Prleško središče Ljutomer ima žiga na dveh koncih, prvega je pri Ribnikih drugega pri Kasaču. Zadnja točka v Prlekiji je Veržej, iz katerega se pot preko mosta na Muri nadaljuje v prekmurski del. 

Priljubljenost poti z leti vse bolj upada. Razloge za upad pohodnikov bi lahko pripisali slabi kartografski karti in upadanju pohodništva med mladimi, saj večino pohodnikov predstavlja starejša populacija. Čeprav gre za pot, ki je ni mogoče obhoditi v enem dnevu, je pot zagotovo vredna obiska. Za knjižico Pomurska planinska pot – via Pomurje se pozanimajte pri svojem najbližjem planinskem društvu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.03.2018 ob 17:28 gost

      Kakšna meja med Štajersko in Prlekijo? Prlekija je del Štajerske...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.03.2018 ob 23:16 Branko gost

      Zelo površno napisan članek. Pot za Prekmurje se ne konča na Tišini ampak je povezana preko Petanjec z Radenci in ne začne se ponovno v Beltincih, povezana je z Veržejem. Podroben, točen opis POMURSKE PLANINSKE POTI (PPP) je na internetni planinski strani planinskega društva PDMATICA Murska Sobota.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.