https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: V Moravskih Toplicah pomagali otrokom iz Etiopije

Moravske Toplice, 07.03.2018 ob 6:10  

V  torek, 6. marca, je v vaško-gasilskem domu Moravske Toplice potekal dobrodelni potopis Etiopija, s predavateljem Jožetom Andolškom.


Jože Andolšek je misijonar na daljavo. Po poklicu je salezijanec in profesor verouka na slovenski gimnaziji v Celovcu. V Afriki je med drugim pomagal smetiščarjem v Kairu, v katoliški bolnišnici v Gani in v misijonu sester salezijank v Angoli. Zadnjih dvajset let pomaga otrokom, mladim in bolnim v Etiopiji, državi, ki jo je predstavil skozi prebivalce, predvsem revne in lačne otroke.

Jože pravi, da se je v Etiopiji vanj vtisnila izkušnja, ko je videl otroka, ki je v materinem naročju umiral zaradi lakote. Rešila bi ga le infuzija, te pa ni bilo ... takrat si je rekel: »Če pomagam le enemu otroku, sem izpolnil smisel svojega življenja!«

Z Misijonskim središčem Slovenije in z Misijonsko pisarno v Celovcu v Avstriji, se trudi vzpostaviti mrežo botrstev za otroke v Etiopiji. Pridobil je že 1115 botrov. Za prostovoljno delo v Etiopiji je navdušil veliko mladih, predvsem zdravnikov, študentov medicine in medicinskih sester. V Afriki je s sodelavci iz radia Ognjišče in filmske družbe Artis posnel več kratkih filmov, kot so: Nevidni otrok, Amesegenalo/Hvala in druge. Z njimi želi spodbuditi k večji dojemljivosti za stiske otrok in odraslih na črni celini.

Organizator dobrodelnega predavanja je bila Krajevna skupnost Moravske Toplice, navzoč pa je bil tudi župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač, ki se je predavatelju zahvalil za izvedbo zanimivega in dobrodelnega potopisa. Prostovoljni prispevki so bili namenjen izključno, kot pravi Jože, »pozabljenemu prebivalstvu te dežele, predvsem pa tam živečim otrokom.«

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.03.2018 ob 6:47 čondraš gost

      Mi Slovenci smo znani po tem da raje pomagamo drugim kot pa sosedu . Verjetno zaradi tega ker smo nekako do sebe zavrti, tako pa je vse skupaj manj osebno če pomagaš nekomu ki ga ne poznaš . Se spomnim ko so bile poplave pred leti se je za eks. jugo na dobrodelnih akcijah zbralo več denarja kot za naše ljudi . Podobno je denimo s posvojitvami otroka, kljub temu da nudimo streho nad glavo, denimo na evropskem nivoju, milijonom afriških in azijskih migrantom, nezakonitim med drugim, naši ljudje posvajajo ( lahko bereš kot kupujejo ), otroke z Afrike, Ukrajine, ne pa otrok iz Slovenije . Denar poslan v Afriko, je skozi okno vržen denar, problem Afrike bi se mogel reševati sistemsko ne pa z večnimi solidarnostnimi pomočmi . Lačnega nauči loviti, ne pa da mu nosiš jesti .To da mu nosiš jesti pomeni da si ti tu bolj pomemben od njega, da mu daješ občutek odvisnosti in sebi občutek da si na račun tega dober in da te nekdo potrebuje . Kot sem rekel, lahko jim pošlješ miliarde denarja, bodo skopnele, lahko posvojiš milijon otrok, bodo napokali milijon novih..začaran krog, dokler se zadeve ne bodo reševale sistemsko, ampak se ne bodo. SLužijo afriški voditelji, služijo dobrodelne organizacije, služijo farmacije, služijo ZDA, Kitajska, Rusija in še kakšna evropska država, tako to je . Nahebejo pa oni doli in potem posledično mi gori ker se oni vlačijo sem k nam s svojim bizarnim načinom življenja .

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.03.2018 ob 9:21 kata gost

      Bravo čondraš, vse lepo in prav povedano ! ! !

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.03.2018 ob 10:18 motika gost

      Priznam in vem ,da je po svetu milijone lačnih otrok ampak tudi v Sloveniji imamo lačne otroke in starše .Bolj po redko se zgodi ,da so Slovenski otroci deležni ,kaj dobrega .

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.