https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Pomurju preko usposabljanja do zaposlitev več sto ljudi

07.03.2018 ob 16:00  

Z vstopom Slovenije v Evropsko unijo, je naša država pridobila možnost črpanja evropskih sredstev. Od vstopa dalje, je tako z evropskimi sredstvi podprtih že več kot 5700 projektov.


Eden izmed projektov, ki so podprti z evropskimi sredstvi, je tudi projekt Usposabljanje na delovnem mestu, ki je v Pomurju prinesel zaposlitev 348 osebam. Polona Kövaš, udeleženka usposabljanja na področju projektnega vodenja je za Radio Si povedala, da je bilo javno povabilo Usposabljanje na delovnem mestu projekt, ki se je izvajal, in se še vedno izvaja, v celotni Sloveniji, ne le v Pomurju. Program se po izvajal tudi v naslednjem letu.

Program je namenjen tako delodajalcem iz vse Slovenije, kot tudi brezposelnim osebam, ki izpolnjujejo pogoje javnega povabila. »Delodajalci, ki osebo sprejmejo na usposabljanje to osebo spoznajo, jo preizkusijo v konkretni delovni situaciji, kjer se pokažejo njena znanja, delovne navade ipd. Oseba, ki se usposablja, pa skozi usposabljanje pridobiva nova znanja in izkušnje, ki ji povečajo zaposlitvene možnosti. Glede na rezultate usposabljanja, se nato delodajalec odloči, ali bo osebo po končanem usposabljanju zaposlil ali ne,« je še razložila Kövašova.

 

Brezposelni osebi, ki je sprejeta na delovno mesto, se dodeli mentor, ki osebo usmerja ter ji pomaga pri zadanih nalogah. Delodajalec za to, da usposablja brezposelno osebo dobi povrnjen določen znesek, prav tako pa brezposelna oseba preme povrnjene potne stroške in tudi nekaj malega plačila.

V letu 2015 je bilo za ta program namenjenih skoraj 620.000 evrov. Program je bil financiran iz Evropskega socialnega sklada v višini 85 odstotkov in iz integralnega proračuna v višini 15 odstotkov. Da je bil projekt Usposabljanje na delovnem mestu uspešen, pa pove podatek, da je bilo v Pomurju v program vključenih 430 brezposelnih oseb, zaposlitev pa je dobilo 81 odstotkov vključenih oz. 348 oseb, še poroča Radio Si.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.03.2018 ob 10:17 gordana gost

      Ženske ,ki so stare 50 let in več morajo hoditi se učit pisat prošnje in se javljati zavodu in poročati o iskanju zaposlitve .Poznam pa nekaj mladih deklet in sposobnih za delo starih 25---30 let in si ne rabijo iskati dela ,ker so njim zdravniki napisali ,da so nesposobne za delo zaradi posledic dolgoletnega jemanja mamil .Denarno pomoč dobivajo in še naprej lepo jemljejo drogo .Nekdaj je bila socialna pomoč torej znesek napisan na papirju in z tistim so šli v trgovino ter nabavili hrano sedaj pa lepo vsak mesec 21 na račun .

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.03.2018 ob 10:26 lojz gost

      Spet si lahko manejo roke delodajalci saj za osebo na usposabljanju dobijo lep denar in še na koncu ga ne rabi zaposliti .

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.03.2018 ob 12:02 jetrebadelat gost

      V današnjem času so zavodi za zaposlovanje popolnoma odveč, zato ker: 1. skoraj vse delavnice izvajajo zunanji izvajalci in mastno služijo, 2. če se je v zadnjih letih število brezposelnih skoraj prepolovilo, zakaj je na zavodih zaposlenih enkrat več svetovalk, 3. imamo vse polno agencij za delo, pri katerih si večina brezposelnih na koncu tudi najde delo, 4. delodajalci se kandidatov, ki so prijavljeni na zavodu na veliko izogibajo, neglede na subvencije, zato iskalci zaposlitve rajši zamolčite dejstvo da ste na borzi, ker vas tako prej vzamejo !

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.03.2018 ob 18:01 gost

        "zato iskalci zaposlitve rajši zamolčite dejstvo da ste na borzi, ker vas tako prej vzamejo ! " Od kod pa to izvira??

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.