https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ob 8. marcu: Izobražene ženske plačane 450 evrov manj od moških kolegov

08.03.2018 ob 6:00  

Letošnji 8. marec, ki ga že od leta 1911 praznujemo kot mednarodni dan žensk, so tudi pri nas zaznamovala gibanja, ki se zavzemajo za aktivnejši boj proti spolnemu nadlegovanju in drugim oblikam nasilja nad ženskami. Vidnejšemu napredku na področju enakovpravnosti navkljub ženske pri nas še vedno zaslužijo manj kot moški, v starosti pa so najbolj izpostavljene tveganju revščine.

Pri 25. letih zaposlenih 35 % žensk in 53 % moških

Ena osrednjih tem na področju doseganja enakopravnosti je odpravljanje razlik v plačah glede na spol. V Sloveniji so ženske bolj izobražene – med desetimi visokošolskimi diplomanti je tako šest žensk in štirje moški. Skladno s tem se ženske zaposlujejo nekoliko pozneje, pri 25. letih je po podatkih Statističnega urada RS delovno aktivnih 35 odstotkov žensk in 53 odstotkov moških. Med 30. in 49. letom so razlike zanemarljive, po 50. letu pa je delovno aktivnih več žensk.

Za delo prejele 450 evrov manj kot moški z enako izobrazbo

Leta 2016 je bilo po podatkih SURS-a v Sloveniji 817.000 delovno aktivnih prebivalcev, od tega 45 odstotkov žensk. Te so praviloma bolj izobražene, vendar velja izpostaviti, da za višje in visokošolsko izobražene ženske za svoje delo prejmejo povprečno 2.146 evrov bruto, kar je 450 evrov manj kot pri moških z enako izobrazbo. Precej višje so tudi plače moških z nižjo, a primerljivo izobrazbo. Statistika kaže še, da je bila leta 2016 povprečna bruto plača moških za 6,26 odstotkov višja od povprečne plače žensk. Najnižje razlike so tik pred upokojitvijo, najmanjše pa pri zaposlenih s srednješolsko izobrazbo. Kljub temu so razlike med dohodki pri nas že vrsto let med najmanjšimi v EU. Preprekam navkljub pa so ženske po podatkih SURS-a zadovoljnejše.

Negujejo bližnje, a same pogosteje končajo v primežu revščine

Področje domačih opravil ostaja tisto, kjer so razlike največje. Leta 2016 je po podatkih Eurostata 79 odstotkov žensk opravljala domača opravila, medtem ko je takih moških 34 odstotkov, pri nas je ta razlika še nekoliko večja. Razlike so najopaznejše v Grčiji, najmanjše pa na Švedskem.

Ženske v večini skrbijo za bolne otroke ali ostarele starše in v povprečju levji delež svojih dni bolniške odsotnosti namenijo negi bližnjih.

Rodi se manj deklic, a ženske živijo dlje

V večini držav se rodi več dečkov kot deklic in tako je tudi v Sloveniji. V letu 2016 se je v Sloveniji rodilo 10.366  dečkov in 9.979 deklic. Razmerje v številu moških in žensk se je obrnilo v korist žensk med 55-letniki. Ženske namreč v povprečju živijo dlje kot moški. To kažejo tudi podatki iz leta 2016; povprečna starost umrlih moških je bila v tem letu 73, povprečna starost umrlih žensk pa 81 let.

Kopač Mrakova: Spol naj ne bo ovira pri udejanjanju želja in sanj

K skupnim korakom za ničelno stopnjo strpnosti do nasilja nad ženskami je v poslanici ob mednarodnem dnevu žensk pozvala tudi ministrica za delo Anja Kopač Mrak. "Žal zakonodaja ni dovolj, treba je spreminjati družbo, da bo ta manj strpna do nasilja, seksizmov in šovinizmov, ne glede na to, kdo jih širi" je opozorila.

"Poleg tega nas vsakdanji seksizmi in šovinizmi, ki jih najdemo tako med ženskami kot moškimi, opozarjajo, da je odnos do žensk nasploh nekaj, kar se spreminja izredno počasi," je še opozorila.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.