https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Študenti v Murski Soboti končali tretji raziskovalni tabor ŠPIC-a

Murska Sobota, 06.05.2011 ob 13:00  

Na Ekonomski šoli Višji strokovni šoli se je danes končal tretji raziskovalni tabor študentov višjih strokovnih šol, ki ga je organiziral Študentski podjetniški in inovacijsko-raziskovalni center ŠPIC. Študenti so na zaključni prireditvi predstavili svoja raziskovalna dela in zaključke, do katerih so prišli.

Prva skupina študentov pod mentorstvom Dore Najrajter iz Šolskega centra Slovenj Gradec, v kateri so bili Bernarda Jeraj (VSŠ Celje), Tamara Majeri (VSŠ Murska Sobota) in Tina Rozman (VSŠ Slovenj Gradec), se je ukvarjala s Pravnim položajem mladih z delovnega, socialnega in davčnega vidika. Ugotovili so, da so mladi, med katere se štejejo osebe med 15. in 29. letom, v zakonodaji pozitivno diskrimninirani, vendar ocenjujejo, da teh bonitenni ravno veliko. Najbolj so tako mladi zaščiteni na področju delovne zakonodaje, manj privilegijev pa imajo na področju socialnih in davčnih obveznosti.

Drugo skupino pod vodstvom mag. Anton Vorina s Poslovno-komercialne šole Celje so sestavljale Katja Habe (VSŠ Celje), Branka Rozman (VSŠ Novo Mesto) in Danijela Kovač (VSŠ Murska Sobota), ukvarjali pa so se s Motivacija mladih za prostovoljno delo. Ugotovili so, da si mladi pod pojmom prostovoljno delo predstavljajo pomoč drugim brez plačila in da bi ga mladi najraje opravljali v šoli in v povezavi z mladimi. Ena od ugotovitev je bila tudi, da je mlada v tem času težko motivirati, zato jim je potrebno ponuditi prav tisto, jar bi počeli z veseljem. Študentke so še navedle, da je letos evropsko leto prostovoljstva in da menijo, da bi se morali mladi vsaj v svojem prostem času udeležiteti kakšnega prostovoljnega dela in s tem pridobiti nova znanja in spoznanja, ki odpirajo vrata v prihodnost.

Tretja skupina pod mentorstvom dr. Brankom Škafarjem, sicer tudi vodjo tabora, in mag. Antonom Miheličem z Višje strokovne šole Novo Mesto se je ukvarjala s tematiko Kompetence kadrov in organizacij prihodnosti. Skupino so sestavljali Danijala Daničić (VSŠ Celje), Milena Verban (VSŠ Murska Sobota) Robert Čehić (VSŠ Novo Mesto) in Miha Lendvaj (VSŠ Murska Sobota), ugotovili pa so, da kompetence niso za večno dana vrednosta, pač pa je to trajnostni razvojni proces v sistemu razvoja kadrov. Pojasnili so še pojem učeče se organizacije v procesu upravljanja kompetenc in sicer z opozorilom na nujnost strokovnega pristopa k procesom izdelovanja kompetenčnih profilov kadra.

Zadnjo skupino je vodila Sonja Kukman z Višje strokovne šole Novo Mesto, v njej pa so bili študenti Andrej Lavriha (VSŠ Novo Mesto), Aleksandra Goličnik in Maja Šteharnik (obe VSŠ Slovenj Gradec). Njihova tematika je bila Vlogo spletne tržne raziskave pri evalvaciji, ugotovili pa so, da živimo v času hitrih sprememb, kjer je uspešnost dela pogosto ocenjena tudi na podlagi časa, ki ga porabimo za dokončanje. Če so anketarji še nedolgo nazaj ljudi ustavljali na cesti in jih prosili za minuto časa, se danes anketiranje seli na svetovni splet, kar pa ima dobre in tudi slabe lastnosti.

Poleg raziskovalnega dela so se včeraj popoldan in zvečer udeleženci tabora tudi malo sprostili, se družili in tekmovali v bowlingu in biljardu, za kar so podelili tudi priznanja, kolajne in pokal za najuspešnejšo višjo strokovno šolo, ki je ostal v Murski Soboti.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.