https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

Odsevi v ogledalu

Robi Poredoš: New York ni Amerika

16.3.2018  

V sklopu projekta »Odsevi v ogledalu: po sledeh preteklosti stopimo v prihodnost«, ki ga imamo v sodelovanju z Ameriško ambasado, objavljamo intervju s Sobočancem Robijem Poredošem, ki že dve desetletji živi v New Yorku in dela kot dopisnik Slovenske tiskovne agencije.


 Za začetek povejte, kdaj in zakaj ste se odločili oditi v Združene države Amerike?

Odločil sem se na vrat na nos. Bodoča soproga je delala v ZDA za letalsko družbo in je stanovala v New Yorku, kjer sem jo leta 1996 obiskal. Malo sva razpravljala o prihodnosti tu in tam. Takrat sem delal v športnem uredništvu Slovenske tiskovne agencije (STA) in sem direktorja vprašal, če bi morda potreboval dopisnika v New Yorku. Slovenija je pod vodstvom veleposlanika Danila Turka 1. januarja 1998 za dve leti prevzela predsedovanje Varnostnemu svet ZN in se je poklopilo. Nato smo ugotovili, da je Amerika precej zanimiva in sem ostal dlje od uvodnih razmišljanj.

Od takrat pa niste menjali službe …

Res je. Služba je ostala ista od začetka pa do danes. Še vedno sem dopisnik STA iz New Yorka oziroma ZN oziroma Amerike kot celine. Občasno sem pisal ali poročal še za koga drugega recimo Delo, POP TV, Pomurski Vestnik, 7 dni, …

Kako ste bili sprejeti v okolju, kako hitro ste se asimilirali?

Ko enkrat ugotoviš od kje boš dobival denar in kako boš plačeval račune in davke, ni več potrebna nobena asimilacija. Zaradi službe sem najprej navezal stike s slovenskimi inštitucijami, kar pomeni cerkev sv. Cirila, Misija pri ZN in Generalni konzulat, pa potem ambasada Washington in slovenska skupnost v Clevelandu. Pa prijava za novinarske izkaznice pri ZN, State Department in druge... Vse ostalo pa ti prileti v naročje, saj dela nikoli ne zmanjka. Prvi intervju sem naredil s patrom Krizologom in od takrat naprej sva prijatelja.

Glede na to, da ste že dolgo v ZDA, ali se vedno čutite kot Slovenca?

Zaradi narave dela je identiteta ostala, sicer pa sem prišel v ZDA prestar (27 let), da bi se asimiliral. Pa z leti sem imel celo prekmurske prijatelje. Rakičanca in poslovneža Jožefa Casarja in Sobočanca Slavka Baranjo. Oba “Rakičanca”, saj je bil Džouži tako kot je Slavko še vedno v New Jerseyju, jaz pa v New Yorku ... Murska Sobota-Rakičan.

Obiskujete še kaj Slovenijo?

Redno zaradi staršev, brata, družine, pa tudi službe. Vsaj enkrat na leto najmanj. Najraje spomladi, da lahko gremo v “šumo“ podirat drevesa. V New Yorku sem večinoma na riti za računalnikom. Pomaga rekreativno igranje odbojke na pesku, ampak ni veliko čas za kaj drugega in komaj čakam, da malce več migam.

Kako pa ohranjate slovensko identiteto in kulturo v ZDA?

Če je katerih Slovencev veliko v New Yorku, so to umetniki. Z umetnostjo in kulturo se v svojih letih življenja v Sloveniji nisem nikoli toliko srečeval in ukvarjal kot se tu v New Yorku. Razstave, prireditve, koncerti ... Pa seveda s pajdaši na pivo občasno.

Imate kakšno zanimivo anekdoto, ki bi jo delili z nami?

Verjetno nešteto. Nekaj sem jih nanizal v svoji knjigi z naslovom Tü je Amerika, ki je izšla lani. Čeprav kot veste sedaj že vsi, pa New York ni Amerika. To pravijo tudi Američani, ki so volili za sedanjega predsednika in slovenskega zeta Donalda Trumpa. Čeprav je Newyorčan, so zanj tu volili le redki. Najbolj zato, ker ga dobro poznajo.

"This project was funded, in part, through a U.S. Embassy grant. The opinion, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Authors and do not necessarily reflect those of the Department of State"

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.