https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Prekmurska modra frankinja na prestižnem vinskem zemljevidu

14.03.2018 ob 6:00  

Idejni oče največjega ocenjevanja vin na svetu, londonskega Decanterja, Steven Spurrier  modri frankinji prekmurske kleti Marof, namenil zavidljivih 94 točk.


Aprilska izdaja revije Decanter je lahko razveselila vodjo prekmurske kleti Marof, Uroša Valcla. Steven Spurrier, eden najbolj priznanih vinskih strokovnjakov, je Marofovo modro frankinjo letnik 2013, namreč uvrstil med 3 vina, ki jih priporoča bralcem. Da je vino več kot odlično dokazuje tudi izkupiček točk, saj jih je vino prejelo kar 94 od stotih.

Foto: winesofa.eu

»Če se slovensko vino pojavi v reviji Decanter, je to imenitno. Priporočilo kateregakoli pisca iz Decanterja postavi tako vinarja kot Slovenijo pod žaromete. Če pa te omeni Decanterjev Man of the Year, za kar je bil lani razglašen Steven Spurrier, je to sploh krasno. To je namreč človek z izjemno zgodovino in širino. Tudi sam je bil vinski trgovec, tako da ve, kako je na obeh straneh. Dejstvo je tudi, da pride zelo malo Spurrierjevih ocen v javnost, zato je ta mogoče še bolj dragocena,« je za spletno stran O vinu, povedal edini slovenski ocenjevalec na londonskem Decanterju Robert Gorjak. 

Gornjak nadalje razlaga, da Marof ni prvi slovenski vinar, ki je omenjen v reviji. Po njegovem mnenju smo lahko ponosni na to, kolikokrat smo omenjeni, vsaj glede na to, kakšen vpliv imamo v svetovnem merilu. Še pred časom je Spurrier mesečno priporočal šest vin, sedaj pa je število zmanjšal na tri. Glede na to, da letno izide 12 številk revije in se vsako leto pojavi vsaj eno slovensko vino, si lahko priznamo, da smo res dobri.

Spurrier pa ni preizkusil le Marofove modre frankinje. Valcu je namreč že konec oktobra sporočil da je poizkusil še štiri njegova vina, in prav vsa so se mu zdela zanimiva. Vodji Marofa je tako zapisal opazke za poskušena vina.

Mačkovci modra frankinja, 2013

Odlične globoke žametno rdeče barve, ki je videti mladostno in razkošno. Tople jesenske jagode na nosu, z rahlo pikantnostjo, ki doda vinu karakter, a vas ne spelje od pričakovane mehkobe, gladkosti okusa. Vino je dokaj polno s pristno zrelostjo na okusu. Vsa naravna krepkost in živahna globina sta pod gladko teksturo, ki je podkrepljena z naravnimi kislinami. Hrast je zelo dobro vkomponiran. Zelo fino vino. Modra frankinja, pridelana v prekmurski kleti Marof, si je tako prislužila 94 točk. 

Bodonci laški rizling, letnik 2012, je prejel 93 točk, Breg chardonnay, letnik 2015, 92 točk in Breg sauvignon, letnik 2015 pa 91 točk od 100.

Foto: selectbox.si

Goričko izreden mikrookoliš za rdeča vina

Kot lahko vidimo, so si vsa poskušena vina prislužila več kot 90 točk vinskega strokovnjaka, kar je vsekakor izvrsten izkupiček. Avtorja vin ocene niso presenetile, saj meni, da že 20 let dela in razmišlja v pravi smeri. Ves čas že tudi poudarja, da je Goričko izreden mikrookoliš, za rdeča vina, še posebno pa za pridelavo modre frankinje. Ta vrsta namreč potrebuje toplo in suho jesen in prav to dobi na Goričkem v izobilju. Svoje pripomore tudi sestava tal, ki pra vtako močno vpliva na okus vina.

Čeprav se kot vodja prekmurske kleti nikoli ni bal ocen, ga je mučilo vprašanje, kako vino ponuditi v poskušnjo »pravim ljudem«. Za Valcla namreč ocene niso tako pomembne, bolj se mu zdi pomembno to, da je Spurrier prepoznal "terroir", občutek nekega prostora, ki se izrazi v vinu in vključuje rastišče. Strinja pa se, da je omemba vina v Decanterju izredno pomembna.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.