https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TRENDI

Čemaž - naravno zdravilo za mnoge tegobe

17.4.2021  

Čemaž je trajnica z mnogimi zdravilnimi učinki, ki ga lahko najdete tudi v gozdovih ob reki Muri. O tej rastlini, ki ji včasih pravimo tudi divji česen, se piše vedno več. Sezona čemaža se je že začela, mnogi so se ga že odpravili nabirat.

Dober za kri

Mnogi zdravilni učinki čemaža segajo tudi v področje srčno žilnih bolezni. Uporabljajo ga pri fitoterapiji to je veda, ki za lajšanje zdravstvenih težav ali za preventivo pred določenimi boleznimi uporablja dele zdravilnih rastlin oz. njihove izvlečke.

Znana uporaba čemaža je pri zmanjševanju krvnega tlaka in slabega holesterola, lajša tudi probleme pri aterosklerozi. Poleg tega pa upočasnjuje še nastanek krvnih strdkov.

Dober za prebavo

Rastlina ima blagodejne učinkovine tudi za želodec in celotni prebavni trakt. Ker umiri želodčne bolečine in izboljša prebavo, ga priporočajo ljudem s pogostimi vetrovi, slabo prebavo, napihnjenostjo, drisko in podobno.

Dober za čiščenje organizma

Opažen je blagodejni učinek na imunski sistem, saj deluje proti okužbam in zvišuje naravno odpornost telesa. Razstruplja celotni organizem in iz njega odstrani nepotrebne ter škodljive snovi, prav tako pomaga čistiti kri.

Sveže pripravljeni listi blagodejno delujejo na čiščenje ledvic in mehurja, pospešuje tudi izločanje seča.

Dober v kuhinji

Čemaž lahko uporabimo kot nadomestilo za česen, saj ima podoben vonj in okus. Pri pripravi pa moramo paziti, da ga ne razkuhamo, saj takrat lahko dobi grenak priokus, izgubi pa tudi večji del zdravilnih učinkovin. Priporočamo, da ga uporabljate v hladnih jedeh, toplim jedem ga pa dodajte čisto pri koncu priprave. Če ga želite shraniti za daljši čas, priporočamo shranjevanje v zmrzovalniku. Najbolj učinkovito bo, če ga pred tem zmeljete. Nekaj dni bo zdržal tudi v hladilniku. Iz njega lahko naredite tudi pesto, le-ta pa bo v hladilniku zdržal od nekaj tednov pa do nekaj mesecev, odvisno od drugih sestavin. Spodaj je zapisanih tudi receptov.

1. Čemažev pesto

150 g čemaža v terilniku ali električnem mešalniku zmeljite skupaj s 30 g praženih pinjol. Dodajte sol, poper, 125 ml ekstra deviškega oljčnega olja in 30 g naribanega parmezana ter dobro zmešajte, da pesto postane kremast. Majhne steklene kozarčke do roba napolnite s pestom, zalijte z žlico olivnega olja in tesno zaprite s pokrovčki.

2. Čemaževo maslo

250 g masla kremasto stepite. Pripravite 7 listov čemaža in jih na drobno narežite. Vmešajte jih v maslo ter solite in poprajte. Čemaževo maslo se odlično poda h krompirju, popečeni bageti, ramsteku in ribam. Namig: za k jedem z žara ga do poletja shranite v zamrzovalniku.

3. Čemaževo olje

Polno pest listov zrežite na manjše koščke. Dajte jih v steklenico in do vrha nalijte dobro oljčno olje. Zelišče mora biti prekrito z oljem, sicer zgnije. Steklenico zaprite, jo postavite v temen prostor in jo pogosto pretresite. Po šestih tednih olje precedite in shranite v temnem in hladnem prostoru.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.04.2021 ob 19:03 gost

      Škoda da ga vlada ne konzumira verjetno bi bolj pametno razmišljala in odločala.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.