https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Začne se velikonočno tridnevje

Murska Sobota, 29.03.2018 ob 6:05  

Kristjani v prihodnjih dneh obhajamo enega najpomembnejših praznikov - veliko noč. Za vse kristjane je to praznik veselja in upanja. V Sloveniji veliki noči pravimo tudi vuzem.


Velika noč je premakljiv praznik. Od datuma velike noči so odvisni tudi nekateri drugi cerkveni prazniki in pust. Na prvem ekumenskem koncilu v Nikeji, so določili, da se velika noč praznuje po prvi pomladni polni luni, to je lahko med 22. marcem in 25. aprilom. Letos je velika noč 1. aprila, naslednje leto pa bo 21. aprila. Katoličani in evangeličani veliko noč praznujejo skupaj. Pravoslavni verniki pa jo zaradi uporabe drugačnega koledarja, praviloma praznujejo pozneje, letos veliko noč praznujejo 8. aprila. 

Velikonočno tridnevje 

Opisuje zadnje tri dni pred praznikom krščanske velike noči. Velikonočno tridnevje sestavljajo: 

  • veliki četrtek, zvečer, ki je posvečen spominu na Jezusovo zadnjo večerjo z apostoli,
  • veliki petek, ki je posvečen spominu na Jezusovo križanje in smrt,
  • velika sobota, ki je posvečena čaščenju Jezusa v Božjem grobu,
  • velika noč (nedelja), ki je posvečena spominu na Jezusovo vstajenje. 

Foto: noviglas.eu

Veliki teden in veliki četrtek

Praznovanje velike noči se začne s cvetno nedeljo, ki je neke vrste uvod v veliki teden, ko verniki v Cerkev prinašajo zelenje in butare. Ko je Kristus prihajal v Jeruzalem, ga je tam pričakala množica ljudi, ki so mu na pot polagali zelenje. Še danes je v navadi, da verniki na cvetno nedeljo v cerkev prinesejo oljčne vejice in butare.

Foto: museum.si

Veliki četrtek, skupaj z velikim petkom in veliko soboto, sestavlja velikonočno tridnevje. Veliki četrtek je spomin na Jezusovo zadnjo večerjo z apostoli. Zadnja večerja se imenuje dogodek, ko je Jezus v Jeruzalemu zadnjikrat večerjal s svojimi apostoli oz. učenci, preden je bil izdan in usmrčen. Na veliki četrtek je Jezus po katoliškem verovanju postavil duhovništvo, ko je svojim učencem naročil ˝to delajte v moj spomin˝, zato ta dan duhovniki obnovijo svoje duhovniške obljube in obred, ko je Jezus svojim učencem umil noge. To naredijo tako, da duhovnik pri večerni maši izbranim vernikom umije noge. Veliki četrtek je tudi dan, ko je še dovoljeno delati na zemlji, do praznika pa je treba poskrbeti, da je hiša temeljito očiščena in pospravljena.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.