https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Sobotno nadomeščanje pouka ni posledica stavke

05.04.2018 ob 13:00  

Čeprav je letni delovni načrt osnovne šole že na začetku šolskega leta predvideval delovno soboto v aprilu, je kar nekaj staršev osnovnošolcev skeptičnih. Menijo namreč, da je sobotni pouk le posledica stavke.


Sobota, 7. april je dan, ko bodo morali slovenski osnovnošolci za en dan podaljšati svoje tedenske šolske obveznosti. Čeprav je delovna sobota že od lanskega junija predvidena v šolskem koledarju, ravnatelji osnovnih šol še dodatno obveščajo starše o šolskih aktivnostih tega dne.

Pouk ne bo običajen

Večina osnovnih šol za ta dan sicer ne predvideva čisto običajnega pouka. Tudi osnovne šole v Pomurju so se odločile za nekoliko drugačne aktivnosti, predvsem v obliki športnih ali naravoslovnih dni.  Nekatere šole, med njimi tudi Osnovna šola Bakovci, pa so delovno soboto že opravili, zato so učenci to soboto prosti. Skladno s šolskim pravilnikom, imajo šole namreč možnost, da to delovno soboto, prestavijo na drug dan. "Šola lahko v letnem delovnem načrtu določi, da se dva dneva pouka v šolskem letu izvedeta v drugem terminu, kot ju za pouk določa šolski koledar, ne more pa ju izvesti na dan, ko pouk že poteka. Dneva ne smeta biti določena v istem tednu, razmik med njima pa mora biti najmanj teden dni." (3. odstavek, 7. člena Pravilnika o šolskem koledarju za osnovne šole)

Kljub temu, da je delovna sobota v šolskem koledarju vnaprej predvidena, pa se med starši pojavljajo ugibanja o tem, ali morda ni sobotni pouk le posledica stavke. Prepričani so namreč, da je omenjena delovna sobota le nadomeščanje minule stavke šolnikov. Mnogi pa se tudi ne strinjajo z nadomeščanjem pouka v soboto. Med starši so se tako začela širiti napačne informacije, ki še dodatno podžigajo zamisel, da je delovna sobota neopravičena.

Za vse skeptike

Na podlagi 15. člena Pravilnika o šolskem koledarju za osnovne šole, je ministrica za izobraževanje, znanost in šport že lansko leto v juniju, objavila podrobnejša navodila o šolskem koledarju za osnovne šole za šolsko leto 2017/18. V njem je skladno z 2. odstavkom 4. člena Pravilnika o šolskem koledarju, 7. april označen kot dan pouka.

 Vir: mizs.gov.si

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.04.2018 ob 16:59 imre gost

      Ta koledar so sedaj naredili in seveda tako vpisali soboto .Pouk v soboto je posledica štrajka

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.04.2018 ob 21:49 gost

      Tvojo noro pamet.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.04.2018 ob 19:54 šterc gost

        - ˙( 21:49 (( Res si budalo ,da večjega ni .Koledar je napravljen sedaj .Pouk v soboto je nadomeščanje štrajka .Moj dičak bo 100 % jutri doma

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.04.2018 ob 12:25 sobočanec gost

      Zdaj naj deca štrajkajo ka pokažejo nourin ućitelun ka si jih navčili

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.