https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

4. april: Posodi svojo nogo

Murska Sobota, 04.04.2018 ob 15:00  

Mednarodni dan ozaveščanja o nevarnosti min, ki ga obeležujemo 4. aprila, nas še vedno opozarja, da so mine in eksplozivni ostanki vojne še vedno prisotni ter potrebujejo našo pozornost. 


Mine in eksplozivni ostanki vojne, še vedno predstavljajo veliko grožnjo za človekovo varnost po svetu. Ob letošnjem 4. aprilu, mednarodnem dnevu ozaveščanja o nevarnosti min, ITF ustanova za krepitev človekove varnosti (ITF) sporoča vsem, ki lahko prispevajo k zmanjšanju groženj, da njihov trud šteje in prispeva h končnemu cilju - svetu brez min. Podatki kažejo, da je bilo leta 2016 po svetu odstranjenih 100.000 kosov min in eksplozivnih ostankov vojne več kot leta 2015 in zbranih 7 odstotkov več sredstev. 

ITF ustanova letos o nevarnosti min ozavešča tam, kjer so prisotni s svojimi aktivnostmi. Danes so v Sarajevu z soorganizacijo z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Bosni in Hercegovini, v Narodni galeriji Bosne in Hercegovine odprli razstavo fotografij različnih avtorjev, ki so v dvajsetih letih delovanja ITF v BiH ujeli mnogokatere trenutke, ki ponazarjajo širok razpon delovanja organizacije. BiH kljub dolgoletnemu in intenzivnemu delu in podpori donatorjev še vedno ni povsem varna, saj obstaja najbolj minsko onesnažena država v Evropi ter ena izmed najbolj onesnaženih držav z minami na svetu. Še vedno je sumljivega okrog dva odstotka celotnega ozemlja BiH. Tako je ITF ob 4. aprilu podprl organizacijo posebnega dogodka tudi v Jordaniji, v mestu Irbid, na severu države, kjer pomaga s programi osveščanja otrok in mladostnikov, ki so tja prebegnili iz Sirije. Vendar nanje ob vračanju na domove v Siriji prežijo številne nevarnosti, saj je po osmih letih konfliktov država posejana z velikimi količinami orožja in eksplozivnih ostankov vojne. Temu so zanje namenjena izobraževanja, kako varno postopati in kako identificirati nevarna območja ter nevarne objekte. Ob 4. aprilu, mednarodnem dnevu ozaveščanja o nevarnosti min, so ITF in AMACC, pod pokroviteljstvom irbidskega guvernerja, pripravili tudi javni dogodek, ki je namenjen ozaveščanju o nevarnosti za sirske begunske otroke.



Mag. Tomaž Lovrenčič, direktor ITF, je ob tem povedal: ˝Ob letošnjem 4. aprilu smo se odpravili iz Slovenije. V Sarajevu se srečujemo z donatorji, ki se jim želimo ob 20. obletnici delovanja ITF še posebej zahvaliti. Obenem jim želimo predstaviti, kaj vse je še treba storiti, da bomo dosegli naš skupni cilj – svet brez min. Še naprej potrebujemo njihovo sodelovanje.˝

Landmine Monitor zbira podatke o minski problematiki. Najnovejše podatke so zbrali za leto 2016, ki kažejo, da je bilo minsko očiščenih 170 kvadratnih kilometrov ozemlja po svetu. Uničenih je bilo več kot 261.000 min, kar je več kot 100.000 kosov več kot leta 2015. Največ ozemlja je bilo očiščenega v Afganistanu, na Hrvaškem, v Iraku in Kambodži. Očiščeno ozemlje v teh štirih državah predstavlja skupno 83 % odstotkov vsega očiščenega ozemlja na svetu v letu 2016. V letu 2016 je bilo zabeleženih tudi najmanj 8.605 žrtev min in drugih eksplozivnih ostankov vojne. 

ITF ustanova je s svojimi aktivnostmi trenutno prisotna v 17 državah, in deluje na različnih področjih krepitve človekove varnosti. Zmanjšujejo grožnje, ki jih predstavljajo protipehotne mine in drugi eksplozivni ostanki vojn, pomagajo žrtvam min, izobražujejo ter omogočajo obnovo in razvoj v državah, ki so jih prizadejali oboroženi spopadi. Pri svojem delu je ITF ustanova močno povezana z lokalnimi skupnostmi v državah in regijah, kjer delujejo in gradijo partnerstva, sodelujejo z lokalnimi strokovnjaki in spoštujejo različna kulturna in družbena okolja, kjer so prisotni. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.