https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ob svetovnem dnevu Romov številne prireditve, ki ohranjajo romsko kulturo in jezik

Murska Sobota, 07.04.2018 ob 6:05  

V nedeljo, 8. aprila, Romi po svetu praznujejo svoj dan. Na ta dan leta 1971 je bil v Londonu prvi svetovni kongres Romov. Pripadniki romske skupnosti v Sloveniji kot tudi v Pomurju, bodo svetovni dan Romov zaznamovali s številnimi prireditvami, na katerih bodo spomnili na ohranjanje svoje kulture in jezika.


Svetovni dan Romov so slovesno obeležili že včeraj v Lendavi s prireditvijo “ Tudi mi smo otroci sveta“. Prisoten je bil tudi predsednik republike Borut Pahor. Osrednja prireditev pa bo v soboto, 7. aprila, ob 18.00 v Gledališču Park v Murski Soboti. Slavnostni govornik bo premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar.

Predsednik sveta romske skupnosti in Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc je ob prihajajočem svetovnem dnevu Romov povedal: “Poleg osrednje prireditve, ki bo danes v Murski Soboti, potekajo v aprilu še številne druge dejavnosti, bodisi konference, razstave, predavanja, srečanja, tudi na mednarodnem nivoju. Ta dan je za nas zelo pomemben, saj so na svetovnem kongresu Romov leta 1971 sprejeli enotno zastavo, himno Djelem, Djelem (Grem, Grem) in razglasili 8. april za svetovni dan Romov. V Sloveniji je približno 12.000 pripadnikov romske skupnosti, v pokrajini ob Muri nekje 4.300. Mnogo Romov se med seboj sporazumeva v romskem jeziku, a opažamo, da med mladimi ta jezik malce izumira, saj uporabljajo veliko tujih izrazov. Zveza Romov Slovenije je na področju romskega jezika ogromno naredila, izdajamo številne knjige, publikacije, organiziramo predavanja. Romska slovnica in pravopis sta tudi zapisana v knjigi, v veliki meri jih uporabljajo tudi neromi za izobraževanje ali kot temo diplomskih nalog ali ker jih romski jezik zanima. Položajev Romov se je v nekaterih naseljih izboljšal, poslabšanje pa je opaziti na področju zaposlovanja Romov.“

Romski mesec je festival romske glasbe, plesa, poezije, filma, lutk, delavnic, predavanj in razstav, katerega cilj je odpreti slovenski in evropski prostor za bogastvo romske kulture ter opozarjati na njihov diskriminatorni položaj v družbi.

V Mariboru se je že 1. aprila začel tretji vseslovenski festival romske kulture - Romano Čhon, festival pa poteka tudi v Murski Soboti. Na prireditvah po Sloveniji teče tudi ozaveščevalna kampanja Dosta! Osvobodimo se predsodkov, spoznajmo Rome, ki jo je Slovenija kot prva članica EU prevzela že v letu 2008.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.04.2018 ob 8:47 borejci gost

      kdaj bodo ježe pekli na pušči

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.04.2018 ob 22:20 kata gost

      In kdo vse to plača?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.