https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Sašo Kragelj: Motokros ni samo adrenalin, zahteva tudi izjemno fizično pripravljenost

09.05.2011 ob 10:36  

Sašo Kragelj, ki velja za "najboljšega slovenskega motokrosista", je sanjal o motokrosu že od malih nog, sedaj pa osvaja odlične rezultate, za katere poskrbi z dobro fizično pripravljenostjo. Leta 1987 se je Sašo udeležil prve drike, leta 2009 pa je ustanovil prvo slovensko akademijo motokrosa, Motokros akademijo "Sašo Kragelj". 

Kdaj ste začeli sanjati o motokrosu? Kaj oziroma kdo vas je navdušil za ta šport?

Moje sanje o tem športu so se pričele, odkar se zavedam, da živim. Kmalu v svojem otroštvu sem bil navdušen nad kolesom, kasneje pa nad motorji. Mislim, da je poglavitni razlog, da sem se za motokrosom navdušil ta, da živim že od otroštva v neposredni bližini Radizelske proge.

Imate v tem športu in tudi nasploh v življenju kakšnega idola?

V tem športu je bil vsa leta moj idol 12-kratni svetovni prvak Stefan Everts, sedaj sicer ne tekmuje več. V življenju pa je moj idol oče, ki mi je dolga leta v športu stal ob strani in me skupaj z mamo tudi podpiral.

Koliko motorjev ste menjali v vaši sezoni motokrosa, ste na katerega še posebej čustveno navezani in s katerim motorjem tekmujete trenutno?

Zadnjih deset let tekmujem z motorji znamke YAMAHA, v povprečju pa sem imel vsako sezono 2 do 3 motorje. Če tekmujem 23 let, je to lepa številka. V svoji karieri sem zamenjal okoli 65 motorjev. Ker jih je bilo res veliko, nisem bil na nobenega posebej čustveno navezan. Tehnika se iz leta v leto spreminja, zato je potrebno motorje menjavti. Zagotovo pa lahko trdim, da sem z YAMAHO dosegel najboljše rezultate na največjih tekmovanjih v svoji karieri.


V Bolgariji na svetovnem tekmovanju ste na prvi dirki pristali na petem mestu, na državnem tekmovanju v Semiču ste zmagali. Kakšni so vaši občutki ob teh odličnih rezultatih?

V Bolgariji na svetovnem prvenstvu sem naredil dober rezultat, to je moj prvi letošnji nastop na tekmi navišjega ranga. V prihodnje pričakujem podobne oz. še boljše rezutate. Za državno prvenstvo pa sta bile izpeljani dve tekmi, na katerih sem zmagal, seštevek točk vseh šestih tekem pa bo prinesel nov naslov prvaka. Jaz se borim za svoj osemnajsti naslov. Vedel sem, da letos lahko pričakujem dobre rezultate, saj sem v zimskem času trdo fizično treniral, nisem bil poškodovan in sem se lahko brez težav pripravil na novo tekmovalno sezono.

Na katero tekmovanje ste še posebej ponosni?

Ponosen sem na vsak svoj nastop. Kadar stopim iz motorja brez poškodb in padcev, pa tudi če ni najboljši rezutat. Zagotovo pa imajo tekme, kjer sem dosegel najboljše rezutate, poseben prostor. To so tekmovanja, ko sem zmagal na evropskih prvenstvih, na svetovnem prvenstvu, ko sem stal na zmagovalnih odrih svetovnega prvenstva in zmage na tekmah državnega in mednarodnega prvenstva.

Kako poteka tekmovanje motokrosa, je mogoče kakšen trenutek, ki bi ga še posebej izpostavili? Vas je med samo vožnjo na tekmovanjih kdaj strah?

Tekme državnega prvenstva se odvijajo v enem dnevu, in sicer z jutranjim treningom in dvema finalnima vožnjama po 25 min in dva kroga. Večja tekmovanja, evropsko in svetovno prvenstvo, pa se odvijajo dva dni. Za treningi in kvalifikacijskimi vožnjami v soboto, ponovni trening in dve finalni vožnji po 30 min in dva dodatna kroga v nedeljo. Glede na moje izkušnje in na dolgoletno aktivno tekmovanje straha več nimam, se pa zagotovo dvigne adrenalin pred samim startom tekmovanja.

Kako potekajo vaši treningi in fizične priprave na tekmovanje? Koliko ur na teden trenirate, da lahko ohranjate naslov "najboljšega slovenskega motokrosista"?

Ta šport je izredno fizično naporen, zato mora tekmovalec za dobre rezutate biti fizično zelo dobro pripravljen. Jaz imam ciklus fizičnih treningov od novembra do marca, takrat treniram dvakrat dnevno skupaj približno 4 ure. Februarja pričnem tudi s treningi na motorju. V povprečju, ko so tekmovanja čez vikend treniram dvakrat tedensko z motorjem, ostale dni pa ohranjam fizično kondicijo s kondicijskimi treningi. Treniram na različnih progah, največ pa na domači v Radizelu.


Katero progo bi v Sloveniji ocenili kot najboljšo? Kaj je sploh pomembno za dobre proge in ali se slovenske proge lahko primerjajo s tujimi?

Zagotovo je to proga, kjer je bilo organiziranih največ svetovnih prvenstev in to je Radizelska proga oz. Orehova vas. Ta proga je težavnostno zelo zahtevna in prepričan sem, da sem ravno zaradi tega tako uspešen, ker sem vsa leta že od samega začetka treniral na njej. Je atraktivna, razgibana ima vse elemente, ki jih za dober trening tekmovalec potrebuje, podlaga je rahlo peščena ... V Sloveniji imamo le eno progo, ki ustreza normativom za svetovno prvenstvo in približno tri proge, kjer so lahko organizirana evropska prvenstva. Najbolj pomemba je ustrezna širina same proge in pa seveda vsa infrastruktura, ki spada zraven.

Kaj je vzrok za majhen preboj slovenskega motokrosista na mednarodno sceno?

Na samo, da je ta šport zelo naporen, ampak zahteva tudi velika finančna sredstva in odrekanja celotne ekipe tekmovalca. To je eden izmed razlogov, zakaj nimamo toliko tekmovalcev na mednarodni sceni, ostali razlogi pa so v tekmovalcih samih. Pomembno je kdo kaj želi doseči in kje seveda. Meni je bilo merilo vedno dirkanje v tujini, seveda pa državnega prvenstva nikoli nisem zanemarjal. Izkazalo se je, da sem s tekmovanjem od zunaj postal še boljši in izkušenejši, kar sem potem s pridom uporabljal na domačih tekmah.

Leta 2009 ste ustanovili prvo akademijo v Sloveniji, Motokros akademijo "Sašo Kragelj". Komu je akademija namenjena in kako poteka samo delovanje?

Za to sva se odločila z mojim prijateljem Bojanom, ki me je nekaj let spremljal tudi na moji športni poti. Namenjena je vsem ljubiteljem off road vožnje, ki bi radi izpopolnili svoje znanje s teorijo in prakso, ali pa s fizično pripravo. Svoje izkušnje in znanje na ta način prenašam na mlade in ostale oboževalce motokrosa in enduro vožnje. V akademijo se lahko vpiše vsak, ki ima lastno opremo in je pripravljen delati pod naprej določenimi pogoji. Letos bomo ponovno v sodelovanju z AMZS organizirali poletne kampe motokrosa za mlade, kamor se lahko prijavijo tudi tisti, ki nimajo tekmovalnih licenc. Termini bodo kmalu objavljeni na naši spletni strani www.saso-kragelj.com.

Kaj sporočate in priporočate mladim motokrosistom?

Ne samo mladim, tudi starejšim, priporočam, da vam naj bo varnost na prvem mestu. Zavedajte se, da uspeh ne pride čez noč, zato vztrajajte in živite svoje sanje!

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.