https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ta četrtek enkratni prejemek za velike družine

09.04.2018 ob 11:00  

Imeti otroka je ena najlepših, a tudi najzahtevnejših izkušenj v človekovem življenju. V četrtek, 12. aprila, bo več kot 22 tisoč družin v Sloveniji prejelo dodatek za veliko družino, so sporočili z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.


Po podatkih ministrstva za delo dodatek za družino s tremi otroki znaša 395 evrov, za družino s štirimi ali več otroki pa 480 evrov in se izplača v enkratnem znesku.

Upravičenci do dodatka

Kar 10,87 milijona evrov je bilo v letu 2017 namenjenih za izplačilo dodatka za veliko družino.

Dodatek za veliko družino je letni prejemek, ki je namenjen družinam s tremi ali več otroki, ki so mlajši od 18 let oziroma dokler so jih starši dolžni preživljati v skladu s predpisi, ki urejajo družinska razmerja (do starosti največ 26 let).

Pravico do dodatka za veliko družino ima eden od staršev, pod pogojem, da ima eden od staršev in otroci skupno stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in dejansko živijo v Republiki Sloveniji ter izpolnjuje premoženjski cenzus, ki znaša 64 odstotkov povprečnega mesečnega dohodka na družinskega člana oz. 659,30 evra na družinskega člana. Pravico ima tudi druga oseba, kadar trije ali več otrok iz iste družine živijo brez staršev.

Za vse upravičence do otroškega dodatka, ki ne presegajo cenzusa za dodatek za veliko družino in za vse, ki so v letu 2017 vložili vlogo za uveljavljanje pravice do dodatka za veliko družino, Center za socialno delo odloči o omenjeni pravici po uradni dolžnosti, kar pomeni, da ni treba vlagati posebne vloge.