https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Novost za bodoče starše

10.04.2018 ob 8:30  

Od konca prejšnjega tedna je v informacijskem sistemu centrov za socialno delo vzpostavljena avtomatska povezava med centri in Fursom glede pridobivanja podatkov o plačah oz. osnovah, od katerih so obračunani prispevki za starševsko varstvo.


To pomeni, da delodajalcem po novem za osebe, ki odhajajo na materinski, očetovski oz. starševski dopust, ne bo več treba izpolnjevati podatkov o zaposlitvi in plači na obrazcu priloga S-1, ampak bodo te podatke centri za socialno delo pridobili po uradni dolžnosti.

Delodajalcem tudi ne bo več potrebno potrjevati podatkov o zaposlitvi. Zaposleni bo ta podatek navedel na vlogi, o izrabi materinskega, očetovskega oz. starševskega dopusta pa mora v skladu z zakonoma o delovnih razmerjih in o starševskem varstvu in družinskih prejemkih obvestiti delodajalca najmanj 30 dni pred predvidenim začetkom izrabe dopusta.

Novost se nanaša tudi na vlagatelje, ker jim ne bo treba več pridobivati podatkov pri delodajalcu in jih posredovati na center.
Z omenjenimi posodobitvami je uresničen eden od ukrepov za boljše zakonodajno in poslovno okolje. Po prepričanju ministrstva gre za odpravo ene od večjih administrativnih ovir na področju pravic iz zavarovanja za starševsko varstvo. S tem bo po njihovih navedbah omogočena tudi oddaja elektronske vloge za matere in očete, ki uveljavljajo pravice ob rojstvu otroka.

Na ta način uresničujejo zaveze iz resolucije o družinski politiki 2018 do 2028 z naslovom Vsem družinam prijazna družba.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.