https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Bodite previdni, da tudi vam ne znižajo nadomestila za brezposelnost

08.05.2018 ob 6:05  

Od januarja 2018 je v veljavi spremenjen zakon o trgu dela, ki vključuje številke sankcije, od znižanja nadomestila za brezposelnost in tudi izbris iz evidence brezposelnih na Zavodu za zaposlovanje.


Tako je zavod na podlagi spremenjenega zakona o trgu dela, za 30 odstotkov zadnjega izplačanega zneska denarnega nadomestila znižal že 79 prejemnikom, sedmim pa ukinil.

Pred spremembo zakonodaje je bila namreč edina sankcija izbris iz evidence. Po besedah ministrice za delo Anje Kopač Mrak je to zelo huda sankcija, zato je zaposleni na zavodu za zaposlovanje pogosto niso izrekali. Kljub temu so v letu 2017 iz evidence brezposelnih oseb zaradi kršitev obveznosti izbrisali 9.946 brezposelnih.

Najpogostejši kršitvi sta neaktivnost pri iskanju zaposlitve ter odklonitev primerne ali ustrezne zaposlitve. Če odklonite vključitev v program aktivne politike zaposlovanja ali kršite obveznosti, sprejete s pogodbo o vključitvi v program aktivne politike zaposlovanja, vam lahko v primeru prve kršitve, znižajo nadomestilo za 30-odstotkov.

V času brezposelnosti se prve tri mesece izplačuje nakazilo v višini 80 odstotkov od osnove, kazensko pa se lahko prve tri mesece zniža na 60 odstotkov osnove, a ne sme biti manj kot 350 evrov. Nadomestilo vam lahko znižajo tudi v primeru, če se že v času odpovednega roka ne bi prijavili na zavod za zaposlovanje.

Kot navaja zurnal24.si, želijo na zavodu doseči čim hitrejšo aktivacijo posameznikov z vidika iskanja nove zaposlitve, kajti po njihovem mnenju je največ možnosti za zaposlitev v prvih mesecih po izgubi dela. A praksa je velikokrat drugačna.

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.05.2018 ob 9:07 77 gost

      Kako je narod nori res nori,najprej ti politiki vzamejo delo ali službo,potem ti dajo nadomestilo in potem ti politiki vzamejo nadomestilo,sedaj ko so pa volitve jih pa narod voli pa res ste budale da jih volite.Pa naj se volijo sami med sabo.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.05.2018 ob 20:10 gost

      Eni in isti delajo skodo temu narodu in se dalje kandidirajo in mlatijo prazno slamo in narod se jih vedno voli! Pa saj je dovolj drugih postenih kandidatov, ki pa res hocejo dobro tej drzavi!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.