https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: V Meleh odprli razstavo umetnin Pavle Krajnc

Mele, 06.05.2018 ob 14:00  

V soboto, 5. maja, so v prostorih spominske hiše Šeruga v Meleh (občina Gornja Radgona) odprli razstavo slikarskih del Pavle Krajnc. Slednji, žal že pokojni gospe, je posvečena razstava z naslovom: V spomin. 

Pavla Krajnc se je rodila daljnega leta 1935 v Vodicah pri Ljubljani. Po končani Kamniški gimnaziji se je odločila za študij agronomije. Spoznala je svojega moža Milka in skupaj sta si ustvarila dom v Radgoni. Svojo poklicno pot je začela na Kombinatu Gornja Radgona in končala pri družbi Lek v Lipovcih. Umrla je leta 2017.

Čeprav se je s slikanjem, tehniko olje na platno začela ukvarjati šele v tretjem življenjskem obdobju, se je njena navdušenost nad slikanjem narave prenesla tudi na druge člane Likovnega društva Radgona. Zraven tega je bila dolga leta članica Likovnega društva Mavrica Murska Sobota. Obiskovala je likovno šolo akademskega slikarja Mirka Rajnerja v Murski Soboti. Sodelovala je na številnih likovnih delavnicah, kolonijah in društvih. Imela je tudi samostojne razstave. 

Svoje slike je razstavljala v Kulturnem domu Gornja Radgona, Lek Ljubljana, galeriji Antona Trstenjaka, Dom starejših občanov Gornja Radgona, Bioterme Mala Nedelja, v Monoštru na Madžarskem ter tudi Bruchsalu v Nemčiji in še kje. 

Umetniška dela Pavle Krajnc so klasično krajinske. Uporabljena likovna tehnika je olje na platno. Na slikah lahko vidimo združene naravne, arhitekturne in pokrajinske elemente. To se kaže v zlatih poljih, rekah in njenih obrežjih, gorah, morju, gozdovih, travnikih ter drugje. Na razstavljenih slikah v Spominski hiši Šaruga ne najdemo samo tukajšnje pomurske pokrajine, temveč je umetnica slikala tudi gore, slapove na Gorenjskem ter morje in obmorsko pokrajino. Veliko slikarskih del je zelo živahnih barv. 

Na domačem dvorišču družine Šaruga se je trlo obiskovalcev, ki so prišli na odprtje omenjene razstave. Na zakuski so obiskovalci lahko poskusili vrhunske domače dobrote. 

Kulturna tradicija se torej v naselju Mele nadaljuje, pri tem pa svoje doda tudi urejenost tamkajšnjih hiš in muzej. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.