https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Lendavski grad zasijal v barvah Marca Chagalla

Lendava, 21.05.2018 ob 10:00  

Z razstavo grafik Marca Chagalla z naslovom Stvarjenje in Biblija v Galeriji - Muzeju Lendava  nadaljujejo s ciklom Velikani svetovne likovne umetnosti. Na lendavskem gradu bo tako do 31. oktobra na ogled 135 grafik iz sicer izjemno velikega opusa enega najvidnejših in samosvojih slikarjev 20. stoletja, večina med razstavljenimi deli je posvečena biblijskim motivom.


Razstavo, ki je ob otvoritvi na grad privabila številne prijatelje in ljubitelje umetnosti, je s kratko predstavitvijo na pot pospremila kustosinja, dr. Katarina Mohar, odprl in s tem predal v roke obiskovalcem, pa minister za kulturo Anton Peršak. Posebno noto je slovesnosti dala violinistka Inga Ulokina, ki je zaigrala skladbo iz filma Schindlerjev seznam, kar ni naključna izbira, saj vemo, da je bil Chagall Jud, judovska skupnost pa je pomembno zaznamovala tudi zgodovino Lendave.

Po besedah dr. Moharjeve so razstavljena dela iz zbirke zasebnega nemškega zbiratelja Richarda H. Mayerja, ki ponuja vpogled v vrhunce Chagallovega grafičnega opusa. Bil je izjemno plodovit avtor, nenazadnje je ustvarjal skoraj tri četrt stoletja, preizkušal pa se je v vseh slikarskih tehnikah.

"Osrednja pozornost pričujoče razstave je posvečena barvnim litografijam, ki so nastale, kot ilustracije k Bibliji po umetnikovem potovanju v Palestino leta 1931, v poznih 50-ih letih 20. stoletja pa so bile v posebnih številkah pariške umetniške revije Verve odmevno predstavljene javnosti. Razstavljene so skupaj z izborom Chagallovih grafik, v katerih je umetnik raziskoval svoje priljubljene motive, ki med drugim vključujejo podobe iz rodnega Vitebska, avtoportrete, portrete ljubezenskih parov, cirkusantov in muzikantov. Postavitev razstave tako celovito odstira pomemben del Chagallove umetniške dediščine," je poudarila dr. Moharjeva.

Dubravko Baumgartner, direktor GML, je navedel nekaj številk glede obiskanosti galerije: »Lani si je razstavo grafik Salvadorja Dalija ogledalo okoli 20.000 obiskovalcev, pričakujemo in upamo, da bo letos ta številka presežena.« To pomeni, da so razstave iz cikla najbolj obiskovane v Sloveniji, sama galerija pa s 27.000 tisoč obiskovalci v lanskem letu sodi med najbolj obiskane v vzhodni Sloveniji.

Foto: Mankica Kranjec

Organizatorji razstave so na večer otvoritve poskrbeli še za pravi svetlobno barvni spektakel. Na pročelju gradu je  temi zasijala projekcija grafik, ki so del razstave in pričarala vtis, da je ves grad oblečen v slikovit kolaž, ki je bil viden tudi iz mesta in še dlje, celo z mimobežne avtoceste.

Foto: Tomaž Galič

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.05.2018 ob 13:10 gost

      čestitke za takšne razstave, vsako leto so odlične

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.05.2018 ob 11:13 12 gost

      Bravo... Kaj se tiče kulturnih prireditev vam pa res ni nihče kos! Čestitke, vsakič me presenetite.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.