https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vlada znižala trošarine na neosvinčen bencin in dizel

21.05.2018 ob 17:00  

Zaradi spremembe višine trošarin bodo cene glavnih dveh energentov ostale nespremenjene.


Za liter 95-oktanskega bencina boste tako odšteli 1,351 evra.

Cena dizla pa ostaja 1,296 evra na liter.

Vir: mgrt

Vlada z uredbo znižala trošarine na neosvinčen bencin in dizel

Vlada je na današnji dopisni seji izdala uredbo o določitvi zneska trošarin za energente, s katero je znižala trošarine na neosvinčen bencin in dizel. S tem je vlada nevtralizirala pritisk izrazitega porasta cen surove nafte na mednarodnih trgih ter neugodnega gibanja vrednosti evra glede na ameriški dolar. Cene glavnih dveh energentov bodo zaradi tega ukrepa ostale nespremenjene.

Vlada je v uredbi spremenila višino trošarin na glavna energenta, neosvinčen bencin in dizel, medtem ko zneski trošarin ostalih energentov ostajajo v sedanji višini. Od jutri naprej bo tako trošarina za neosvinčen bencin nižja za 0,02951 evra na liter, trošarina za dizel pa bo nižja za 0,03333 evra na liter. Zaradi spremembe višine trošarin bodo cene glavnih dveh energentov ostale nespremenjene.

Sprememba višine trošarine glavnih dveh energentov bo ob predpostavki, da bodo tako spremenjene trošarine veljale celo leto, prihodke iz naslova trošarin v letu 2018 znižala za 29 milijonov evrov. Na mesečni ravni to pomeni 4,8 milijona evrov manj javnofinančnih prihodkov iz naslova trošarin od glavnih dveh pogonskih energentov, so sporočili iz Urada Vlade RS za komuniciranje. 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.