https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Množica protestirala proti politiki sovraštva

01.06.2018 ob 9:00  

V četrtek, 31. maja 2018 je v Ljubljani potekal protest z naslovom “Brez strahu. Proti politiki sovraštva.”


“Vse največje zgodovinske grozote so se začele z organiziranim spodbujanjem sovraštva. S politiko, ki je razglašala skupine ljudi za ničvredne in nevarne. Namesto blaginje je sejala strah, namesto solidarnosti nasilje. Danes se s svojimi praznimi obljubami želi vrniti v naš prostor. Nismo nasedli njenim lažem. In ne dovolimo, da nam zavlada! Vsi na demonstracije!”

S temi besedami so organizatorji pozvali na protest imenovan “Brez strahu. Proti politiki sovraštva,” ki je potekal minuli četrtek v prestolnici. Na trgu republike, nasproti stavbe parlamenta, se je zbrala večtisočglava množica in izrazila svoje neodobravanje glede nestrpnosti, sovražnega govora in splošne sovražnosti, ki smo ji priča v zadnjih časih. Takšno obnašanje se je razširilo tudi v nedavno politično dogajanje, kar so protestniki strogo obsodili. Opozorili so na kaznivost sovražnega govora in zavrnili kakršnokoli toleriranje le tega v političnih kampanjah.

“Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost /.../ se kaznuje z zaporom do dveh let,” je zapisano v 297. členu kazenskega zakonika Slovenije.

Govorci

Zbrano množico je nagovorilo več govorcev, med njimi so bili režiserka Ivana Djilas, rojena v Srbiji, sirski begunec Ahmad Šami, dijak Žan Florjančič, sindikalistka Ana Jakopič, Meta Peharc, Filip Dobranić, dekanja ljubljanske fakultete za socialno delo Vesna Leskošek in madžarski filozof Gaspar Miklos Tamas.

Kontraprotesta ni bilo

“Na družbenem omrežju Facebook se je oblikovala skupina V obrambo Sloveniji, ki je pozivala h kontraprotestu, a je bila njihova najava dogodka umaknjena z družbenega omrežja. Zatrjevali so, da so v resnici organizatorji protesta Brez strahu tisti, ki širijo sovraštvo. O kontra-protestu so včeraj poročali na spletnem portalu Demokracije, ki je lastniško povezana s stranko SDS. Policija je za časnik Dnevnik povedala, da protiprotest ni prijavljen,” poročajo na vestnik.si

Foto: Facebook dogodek "Brez strahu. Proti politiki sovraštva." in bralci Pomurca.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija