https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Na Vanekovem večeru Dušan Nečak predstavil svoj zbornik

Murska Sobota, 05.06.2018 ob 8:20  

V ponedeljek, 4. junija 2018, je v prostorih Pokrajinskega muzeja Murska Sobota, potekal Vanekov večer o znanstveni poti zaslužnega prof. dr. Dušana Nečaka: Izzivi evropske sodobne zgodovine.


Zaslužni profesor dr. Dušan Nečak (1948) je eden najpomembnejših in najuglednejših visokošolskih učiteljev, raziskovalcev in znanstvenikov  na področju historiografije v Sloveniji in izjemno zaslužen za njeno afirmacijo v mednarodnem okolju. Svojo visokošolsko pot je kot docent začel na Filozofski fakulteti ljubljanske Univerze 1980. leta, od 1989. naprej kot redni profesor, ki je kot prvi univ. učitelj začel predavati slovensko, jugoslovansko in občo zgodovino po 2. svetovni vojni. Njegov izjemno bogat raziskovalni, znanstveni in strokovni opus zajema več tematskih sklopov; od  raziskovanja narodnostnih in narodnomanjšinskih vprašanj, zgodovine nemškega govornega prostora, posebej Avstrije in Nemčije, problematike zahodne meje in t. i. tržaškega vprašanja, do številnih aktualnih in občutljivih poglavij slovenske (Dachauski procesi) in jugoslovanske zgodovine.

 

Dr. Nečak je prejemnik številnih priznanj doma in v tujini; med drugim najvišjega priznanja v Republiki Sloveniji - nagrade za vrhunske dosežke v znanosti. Leta 2015 mu je Univerza v Ljubljani podelila naziv zaslužnega profesorja. Sam pa je bil še posebej počaščen tudi s priznanjem Študentskega sveta FF "za nadpovprečno uspešno pedagoško delo", ker je "prof. Nečak izjemen predavatelj, a še bolj kot to, študenti cenijo njegovo človeškost, pripravljenost pomagati in ne nazadnje tudi to, da po toliko letih poučevanja svoje delo še vedno opravlja z odkritim entuziazmom."

Ob letošnjem življenjskem jubileju so mu sodelavci in prijatelji  "za vse kar je je prispeval k obogatitvi zgodovinopisni znanosti na Slovenskem in v drugih državah ter k razvoju oddelka, fakultete, in univerze, s katerimi še vedno redno in tvorno sodeluje " posvetili "Nečakov zbornik", se mu z njim zahvalili "za njegov izjemen pedagoško-znanstveni opus, prizadevno strokovno povezovanje in iskreno prijateljstvo".

In ne nazadnje, dr. Dušan Nečak je že desetletja izjemno družinsko, strokovno in prijateljsko, povezan z Mursko Soboto in svetom ob Muri.

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.