https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Danes obeležujemo svetovni dan varstva okolja

05.06.2018 ob 11:15  

Današnji dan je namenjen svetovnemu dnevu varstva okolja, ki ga obeležujemo že od leta 1972. Letos poteka pod sloganom "Premagajmo onesnaževanje s plastiko", in poziva k premišljeni rabi plastičnih izdelkov.


Obremenjevanje okolja in našega planeta se iz leta v leto povečuje, saj se veča število prebivalcev, s tem pa se tudi dvigujejo standardi, naše želje in potrebe pa so brezmejne. V Evropi vsako leto nastane več kot 25 milijonov ton plastičnih odpadkov, na novo pa se jih uporabi le slaba tretjina.

Foto: publicdomainpictures.net

Ob tem dnevu številne organizacije ob dnevu varstva okolja pozivajo k ukrepom, s katerimi bi naravo razbremenili plastike. Združeni narodi pozivajo k spreminjaju navad, izvajajo tudi pritiske na lokalne oblasti, da bi bolj učinkovito ravnali z odpadki.

Kljub temu, da je plastika uporabna, v ZN opozarjajo na našo odvisnost od plastičnih proizvodov. Skoraj tretjina plastične embalaže konča v naravi, v oceanih pa se vsako leto znajde okoli 13 milijonov ton plastike. Tudi na ministrstvu za okolje poudarjajo, da je prisotnost odpadkov velika grožnja. Na Slovenski obali povprečno zberejo 74 odstotkov kosov odpadkov iz plastičnih materialov.

Velike težave so imeli tudi letos, ko je v slovensko morje zaneslo več deset metrov širok in več sto metrov dolg pas smeti, ki ga je prineslo z južnega Jadrana. Da so vse odstranili, so porabili nekaj dni.

Foto: zivetizmorjem.si

Čeprav se osveščenost med prebivalci povečuje, je težava s področja varstva okolja in ravnanja z vodo in odpadno plastiko velik. Prizadevanju, da se ustavi onesnaževanje s plastičnimi odpadki bo namenjen tudi letošnji dan oceanov, ki bo 8. junija.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.