https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Nova turistična ponudba in možnosti uporabe trajnostnih prevoznih sredstev v Podonavju

03.04.2018 ob 9:00  

Skupno 40 strokovnjakov s področja mobilnosti in turizma se je srečalo v Vukovarju na Hrvaškem na četrtem partnerskem srečanju projekta Transdanube.Pearls. Na srečanju, ki se je odvijalo 21. in 22 marca 2018, so partnerji predstavili prve uspešne korake, ki so jih izvedli na področju mobilnosti in turizma, korake, s katerimi bodo izboljšali možnosti potovanja z vlakom, avtobusom, kolesom ali ladjo med destinacijami.


Tekom srečanja v Vukovarju so projektni partnerji imeli priložnost, da si iz prve roke ogledajo primer regijskega mobilnostnega centra v Vukovarju, ki bo zaživel v tem letu. Prihodnji mobilnostni center se nahaja v prostorih že delujočega turističnega centra v Vukovarju. V okviru razširjenega in pravkar prenovljenega objekta bodo delovali usposobljeni mobilnostni managerji, ki bodo obiskovalcem nudili informacije o obstoječi ponudbi na področju trajnostne mobilnosti in trajnostnega turizma, ki je na voljo obiskovalcem za raziskovanje regije Vukovar. Mobilnostni center v Vukovarju je sicer eden izmed enajstih mobilnostno-informacijskih centrov, ki bodo ustanovljeni v partnerskih regijah v Podonavju.

Tekom srečanja v Vukovarju so projektni partnerji imeli priložnost mesto si ogledati skozi oči turista in se udeležiti plovbe z edino obstoječo solarno e-ladjico na valovih Donave oziroma rečni avtobus »Bajadera«.

Med delavnicami za krepitev zmogljivosti, so partnerji izpostavili uspešnost transnationalnega  usposabljanja, ki je bilo izvedeno v Silstiri, Bolgariji oktobra 2017. 30 Usposobljenih mobilnostnih managerjev bo lahko novopridobljeno znanje uporabljalo za izboljšanje na področju uporabe trajnostnih prevoznih sredstev v svojih regijah. Nekateri izmed mobilnostnih managerjev so že izvedli treninge v svojih regijah in tako širili idejo o konceptu trajnostne mobilnosti znotraj sektorja turizem. Doslej se je regijskih usposabljanj, ki so jih organizirali projektni partnerji, udeležilo 58 posameznikov iz sektorjev mobilnost in turizem. V prihajajočih mesecih se bodo usposabljanja odvijala tudi v drugih partnerskih regijah.

Med srečanjem v Vukovarju so se partnerji ozrli tudi v prihajajoče srečanje projekta Transdanube.Pearls, ki se bo odvijalo v Ulmu v Nemčiji v mesecu juliju. Vzporedno s srečanjem se bo odvijala tudi konferenca, ki jo bo pripravil nemški partner Danube Office Ulm/New Ulm. Konferenca bo povezala strokovnjake s področja trajnostne mobilnosti in sektorja turizem ter deležnike iz partnerskih regij, ki bodo na konferenci dobili odlično priložnost za izmenjavo izkušenj in snovanje poslovnih priložnosti na območju Podonavja.

Projekt Transdanube.Pearls

Projekt Transdanube.Pearls  je sofinanciran znotraj EU programa Interreg – Danube Transnational Programme. 2,5 leti trajajoči projekt, v skupni vrednosti 2,9 milijona evrov, povezuje 15 partnerjev iz devetih evropskih držav in 24 priključenih strateških partnerjev. Slovenski partner v projektu je Razvojna agencija Sinergija. Partnerjem je skupno, da so se zavezali konceptu trajnostne mobilnosti znotraj turizma. Tekom projekta bo vsaka destinacija izvedla vrsto aktivnosti za spodbujanje trajnostne mobilnosti v turizmu. Med aktivnostmi so tudi vzpostavitve mobilnostnih centrov, usposabljanja mobilnostnih managerjev, razvoj ukrepov za krepitev zmogljivosti lokalnih in regionalnih deležnikov in izboljšanje informiranosti prebivalcev in turistov na področju mobilnosti in turizma. Poleg tega bodo izvedeni pilotni ukrepi na področju izposoje koles, nosilcev, parkirnih sistemov in kolesarskih poti, z namenom da se spodbudi trajnostna mobilnost v porčju Donave.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.