https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Pred šestindvajsetimi leti umorjen Ivan Kramberger

07.06.2018 ob 10:50  

Ivana Krambergerja v besedilih pogosto najdemo v kombinaciji z besedo dobrotnik, in podobnimi. Bil je tudi dimnikar, izumitelj, kandidat za predsednika in, na žalost prva, na srečo zaenkrat tudi zadnja, žrtev atentata v Sloveniji.


Na današnji dan, leta 1992 je bil Ivan Kramberger, doma iz Negove, umorjen med predstavitvijo svojega predsedniškega programa na predvolilnem shodu v Jurovskem Dolu. Malo pred sedmo uro zvečer je bil ustreljen v ramo, ker pa mu je krogla predrla eno izmed glavnih žil, je na poti v bolnišnico izkrvavel.

Foto: rtvslo.si

Storilca so hitro prijeli

Ustrelil je Peter Rotar, ki je bil obtožen umora Ivana Krambergerja z lovsko puško. Streljal naj bi iz bližnje stanovanjske hiše z razdalje preko 60 metrov. Med sodnim procesom so se branitelji Rotarja opirali na podatek, da so mu policisti v krvi namerili 2,5 promila alkohola. V takšnem stanju opitosti naj bi zelo težko zadel svojo tarčo s precej visoke razdalje.

Rotar je sicer zločin priznal, dosodili pa so mu kazen 9 let zapora. Kljub rešenemu primeru, še marsikdo sumi na politično ozadje umora, saj je bil Kramberger zelo priljubljen med ljudmi, kljub temu, da resne politične kampanje ni imel. Na predvolilne shode se je pogosto vozil v bugattiju lastne izdelave in z opico Ančko na ramenu, poročajo na rtvslo.si

Dimnikar in izumitelj

Sprva se je Kramberger izučil za dimnikarja, po odsluženem vojaškem roku pa je v Nemčiji delal v kemični tovarni. Pozneje je delo popravljal na oddelku za dializo v bolnišnici. Takrat naj bi precej zaslužil, saj je patentiral napravo, ki ne uničuje zdravih krvnih celic.

Spodaj je posnetek Ivana Krambergerja in njegovega govora na predvolilnem shodu v Sevnici.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.06.2018 ob 11:09 77 gost

      Iveka ni ustrelil pijan lovec,ampak politika miljon procentov,ker so se bali ti strici iz ozadja da bi ga narod izvolil in sedaj nam vladajo ti strici iz ozadja in jebejo celi sistem.

      29 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.06.2018 ob 12:00 gost

      mogli bi objavit kdo je bil naročnik atentata ???

      21 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.06.2018 ob 12:09 imre gost

      Kar je pokojni takrat napovedal se je točno vse uresničilo ampak na žalost zaradi resnice je moral umreti .

      24 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.06.2018 ob 13:22 TNT gost

      Saj se pa tudi ve kdo ga je ustrelil. To sigurno ni bil Rotar, tudi če pravite, da je priznal. A ker je priznal je dobil samo 9 in po polovici je bil že zunaj. Pa še mogoče koliko denarja je dobil. To niso raziskovali. To je bila čista naročena likvidacija.

      14 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.06.2018 ob 15:06 gost

      Totalna likvidacija, človek je napovedal resnico, ki se danes dojema, vsaj mi navadni smrtniki jo, ker politična drhal bivše SFRJ je ne more, čeprav ve, da je zraven. Še danes vodi izvoljence ljudstva kot "papundeke", ker ti itak nemajo pojma. Za oboje pa je skupno: dostojanstva nimajo, ga nikdar niso imeli, so pohlepneži in po domače povedano -"seronje". Tako je pač moje mnenje, poglejte samo, koga lahko vidimo v nekih odborih, največje seljake u životu, so pa vsi enakega kova - mani, mani, mani, pokvarjenci hudičevi.

      12 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.06.2018 ob 15:10 gost

      mene samo zanima, kak lahko živi ta profesionalni ostrostrelec, a lahko ponoči spi. Človeka v gibanju ne more ustreliti točno v srce nek totalno pijan človek. To je jasno otroku v 6-em letu starosti.Ali je pa Rotar zadel loterijo?

      14 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.06.2018 ob 20:18 blup gost

      Žal se slepite. On ni bil nič drugačen od drugih ki so bili kandidati. Daroval je stroje v bolnice, ampak nato je mastno kasiral za servise in dodatne dele. Mogoče če bi ostal živ bi bilo kaj drugače ali pa tudi ne. Njegov sin je policaj in vsako leto dobi plaketo za naj prostovoljca. To pa zato, ker se sam nominira, in ker je delo policista šteto kot prostovoljno delo?? Banana republika, yugoviči kot nam pravijo ostali razviti.

      11 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      07.06.2018 ob 20:20 Dejstva gost

      A si sploh prebral uvodni članek? Nikjer ni zapisano, da ga je ustrelil točno v srce, ampak v ramo, in to z razpršilnim nabojem, kakršnega je imel Rotar pripravljenega za streljanje na jelena. Bil je namreč lovec. Eno so govorice, druga pa dejstva. Kaj niso raziskali primera? Lahko smo več dni brali v časopisih, kako je potekal sodni postopek, kakšni so bili dokazi in kako je Rotar sam opisal streljanje. Če se dobro spomnim, je dejal, da ni nameraval ubiti Krambergerja, ampak ga samo prestrašiti oz. opozoriti, naj ne govori neumnosti in se norčevati iz kmetov. Še enkrat: To so dejstva, drugo pa so govorice!

      13 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      08.06.2018 ob 8:51 77 gost

      Gost -dejstva.Sodniki in odvetniki so največji lažljivci in hinavci v tej državi.tako pijan človek,kot je bil rotar tistega dne,ki je videl trojno ne more zadeti tarče deset.to ti lahko govoriš otrokom in ti ne bodo verjeli.

      9 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      08.06.2018 ob 14:39 Dejstva2 gost

      A si bil zraven, da veš, kako je bil pijan? No, v preiskavi so ugotovili, da je res bil "v rožicah". In tudi se je zagovarjal, da je preveč spil, če bi bil trezen, pa tega sploh ne bi storil. Niso si opisa dogodkov izmislili sodniki, ampak je Rotar svoje dejanje sam opisal, kasneje pa je v zaporu začel govoriti, da ni on streljal. A mu je kdo svetoval, naj tako govori, da bi dobil odškodnino od države? Da naj bi bili odvetniki in sodniki največji lažljivci in hinavci, to pa je lahko samo tvoje bedno mnenje in ne posplošuj tvoje ocene, zlasti pa ne žali tistih, ki so dobri in pošteni.

      10 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.06.2018 ob 16:39 imre gost

        Dejtva2 ...... Če Rotar ne bi sodeloval in umor vzel na sebe bi tudi on zmanjkal kje v kakšni nesreči,ali pa v lastni hiši in ve ,če bo izdal ga spakirajo .Tudi Kangler se je že široko ustil,da je takrat preiskoval umor in sam ne ve pojasniti nič kako in kaj je potekala preiskava .Pisalo je tudi,da je čistilka na sodišču vstran vrgla stol z sledmi stopala .

        8 7 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      09.06.2018 ob 8:50 lepi gost

      takratni minister za notranje zadeve ,za obrambo in predsednik so vedeli zakaj in kaj je naredila specialna enota za odstranjevanje takih ljudi

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.