https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Židan: Za gradnjo Piramide v Pomurju je vsaj osem primernih lokacij

Petanjci, 16.05.2011 ob 8:43  

V dvorani Raziskovalne postaje ZRC SAZU v Petanjcih je prejšnji teden potekal tretji "Vanekov ekološki četrtek". Tokrat je bila tema okrogle mize Odpravljanje zaraščanja kmetijskih zemljišč v Pomurju in Sloveniji, udeležil pa se jo je tudi kmetijski minister mag. Dejan Židan.

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija
in Zveza ekoloških gibanj Slovenije sta priredila že tretji "Vanekov ekološki četrtek", na katerem je potekala okrogla miza na tekmo Odpravljanje zaraščanja kmetijskih zemljišč v Pomurju in Sloveniji. Omenimo še, da je na prvih dveh dogodkih je bilo govora o okoljskem pravu in biodiverziteti, prihodnjič pa bo tematika sevanje.

V uvodu je Karel Lipič iz Zveze ekoloških gibanj na kratko predstavil problematiko zaraščanja kmetijskih površin, s katerim se srečujemo zadnjih 18 let. Na ta zelo resen problem je opozarjal že preminuli profesor in geograf dr. Avguštin Lah, v zadnjem času pa se ga je zavedati začela tudi slovenska politika. Lipič je izpostavil še, da se je v preteklosti izgubilo veliko dobrih kmetijskih površin tudi na račun gradenj trgovskih centrov in obrtnih con, tudi letalski muzej v obliki piramide pa so želeli graditi na najbolj rodovitnih tleh, do česar pa na srečo ni prišlo.

Proaktivno delovanje ministrstva, za Piramido bi bilo osem primernejših lokacij

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan je v uvodu povedal, da je ob nastopu na to funkcijo imel polno mizo projektov, za katero konkurirajo najboljše kmetijske površine. "Zavedamo se, da kmetijstvo ne sme biti zaviralec razvoja, zato odslej delamo proaktivno, kar pomeni, da ponudimo druge lokacije," pravi Židan in dodal, da so na pobudo državnega sekretarja dr. Andreja Horvata preučili možne druge lokacije za Piramido in jih našli kar osem, od tega dve v Mestni občini Murski Soboti, večina pa jih je v Pomurju.

V preteklosti se je izgubilo veliko kmetijskih zemljišč

"Kot prehranski minister moram delovati po načelih kmetijske politike. Danes smo ponovno soočeni s tem, ali je hrane dovolj," je povedal Židan in navedel, kakšne so napovedi za prihodnost. Ker pa imamo že tako ali tako malo kmetijskih površin, pa le-te izginjajo zaradi zaraščenosti. Tako je bilo v tridesetih letih prejšnjega stoletja v Sloveniji le 35 odstotkov gozda, zdaj ga je že 60 odstotkov. Samo v zadnjih osemnajstih letih se je na ta račun izgubilo 16 odstotkov kmetijskih zemljišč. Nekdanji prvi mož Panvite je ob tem dejal, da bi resurs moral biti svetinja, česar pa se v preteklosti niso držali in so se izgubljala najboljše kmetijske površine, tudi na račun izgradnje avtocest.

S sprejetim zakonom se bo to uredilo

Mag. Židan meni, da se bo to področje uredilo s sprejetim zakonom o varovanju kmetijskih zemjišč, ki je že pripravljen in bi bil lahko, v kolikor ne bo preveč vloženih amandmajev, sprejet že v tem mesecu. Minister se je dotaknil tudi pomorov čebel, pri katerem so aktivirali načela previdnosti, kar pomeni, da so prepovedali še nekatera sredstva. V prihodnosti bodo po naročilu parlamenta preučevali sinergijske vplive, kar je kar je korak v smer, kamor doslej nihče ni hodil.

V nadaljevanju so svoja mišljenja med drugim podali še župan občine Tišina Franc Horvat, nekdanji poslanec Geza Džuban, vodja oddelka za kmetijsko svetovanje na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Murska Sobota dr. Stanko Kapun, Stanka Dešnik iz Krajinskega parka Goričko in sekretar državnega sveta Marjan Maučec.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. slavko1958
      16.05.2011 ob 13:21 slavko1958

      ČLANI OBČINSKEGA SVETA OBČINE BELTINCI MANDATNO OBDOBJE 2010 - 2014 -------------------------------------------------------------------------------- 1. IGOR ADŽIČ, Beltinci, Cvetno naselje 4 2. MARJAN BALAŽIC, Bratonci 114 3. ROMAN ČINČ, Beltinci, Travniška ul. 16 4. MARTIN DUH, Melinci 142 5. JOŽEF FERČAK, Lipa 67/a 6. ALOJZ FORJAN, Melinci 131 7. BOJAN ŽERDIN, Lipa 135/b 8. ALOJZ LADISLAV HORVAT, Beltinci, Cankarjeva ul. 16 9. DUŠAN HORVAT, Beltinci, Poljska pot 9/g 10. SREČKO HORVAT, Dokležovje, Sončna ul. 8 11. ŠTEFAN PERŠA, Ižakovci 127 12. SLAVKO PETEK, Gančani 10/a 13. JOŽEF RUŽIČ, Beltinci, Panonska ul. 44 14. MARJAN SMODIŠ, Melinci 15 15. ALOJZ SRAKA, Lipovci 64 16. BOJAN VEREŠ, Ižakovci 41/b 17. GENOVEFA VIRAG, Bratonci 39 18. MATEJ ZAVEC, Gančani 153 19. ŠTEFAN ŽIŽEK, Gančani 146

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. slavko1958
      16.05.2011 ob 16:40 slavko1958

      občinski svetnik Beltinec Marjan Maučec.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.